Család

A tanárok Facebook-csoport-tagságaira is rákérdeznek szeptemberben

A felmérés eredetileg a pedagógusok munkaterhelését vizsgálná, de egy csomó furcsa dolgot el kell árulniuk, miközben az anonimitás nem biztosított.

Minden tanár kap idén szeptemberben egy kérdőívet, amelyben az óraszámok mellett a tanárok hírlevél-feliratkozásaira, szakszervezeti és más szervezeti tagságaira, de még a Facebook-csoport-tagságaira is rákérdeznek majd – írja a Népszava.

A kutatást még évekkel korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezte a minisztériumnál, és a munkaterhelést vizsgálnák. A szakszervezet azonban közölte, a felmérés már egyáltalán nem az ő elképzeléseik szerint halad. Akérdőív tervezete szerintük minden szakmaiságot nélkülöz.

Az óraszámokra, munkaterhelésre általánosságban kérdeznek rá, mintha a kérdező sem tudná, hogyan épül fel egy pedagógus munkahete. Emellett olyan kérdések vannak benne, amelyek nem relevánsak a munkaterhelés vizsgálata szempontjából.

Ráadásul az anomimitás sem biztosított, mivel a tanároknak meg kell adniuk az oktatási azonosítójukat.

2010-ben már készült egy hasonló kutatás, akkor az jött ki, hogy egy pedagógusnak átlagosan heti 51,5 munkaórája volt, ebbe persze nemcsak az órák, hanem minden munkatevékenység beleszámított.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top