Család

Robotok segítenek az óvónőknek Kínában

Gyerekhangon mesél az ovisoknak, feladatokat ad nekik, és a helyes válaszokra piros, szív formájú szemével pislog egyet.

Robot segíti az óvónők munkáját Kínában már mintegy 600 óvodában. A 60 centiméter magas, kerek fejű és érintőképernyővel ellátott oktatási segédeszköz történeteket mesél és logikai gyakorlatokat kínál a gyermekeknek.

A fehér színű, tömzsi, kar nélküli Keeko robot kis kerekeken gördül. Beépített kamerái nemcsak tájékozódását szolgálják: a kicsik videót is készíthetnek vele.

Keeko 60 centis és kerekekkel mozog (Forrás: ikeeko.com)

A Peking elővárosában, Jisvindben lévő óvoda kis, ember alakú tanára a sivatagban eltévedt kis herceg történetét mondja el gyermekhangon. A gyermekek feladata, hogy a padlón szőnyegekkel rekonstruálják a mesehős útját, amely a robot képernyőjén látható. Minden helyes válaszra Keeko lelkesen reagál, piros szív formájú szemével pislogva.

„Az oktatás manapság már nem egyirányú dolog a tanárral, aki tanít, és a diákokkal, akik tanulnak” – mondta Candy Hsziong, aki a Keeko robotok iskolai alkalmazására készíti fel a pedagógusokat.

Hszie Ji, a robotokat tesztelő óvoda igazgatónője szerint azonban messze még az az idő, amikor a robotok helyettesíthetik a hús-vér tanárokat. 

A 10 ezer jüanba (408 ezer forint, egy kínai óvónő átlagos havi bére) kerülő Keekonak ugyanakkor vannak előnyei is. Hszie Ji például azt kedveli rajta a legjobban, hogy „érzelmileg stabilabb, mint az emberek”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top