Család

Aglaja a Három Hollóban, a CAFe Budapesten (x)

A CAFe Budapest egyik páratlanul izgalmas nemzetközi produkciója a Faust1&2. A Három Hollóban színre kerülő előadás mindössze 90 percben dolgozza fel Goethe monumentális alkotását úgy, ahogy kortársaink, fiatal művészek látják. Két magyar szereplő, Móga Piroska és Czakó Máté játszik a csapatban.


A nagy sikerű müncheni bemutató után a bajor főváros legnagyobb független társulata, a Pathos Theater hozza el a fesztiválra kísérleti Faust-előadását. Érdekessége, hogy német, görög, török színészek mellett két magyar is szerepel a hat fős produkcióban. Mindketten a Pro Progressione kortárs előadó-művészeti szervezet tagjai, amelyben helyet kapott a Móga Piroska által jegyzett Y Csoport és a Czakó Máté által képviselt Ziggurat Project.
A müncheni Pathos Theater vezetője, a Faust 1&2 rendezője, Angelika Fink olyan művészeket keresett, akik alkotóként is részt vesznek benne. Így esett a választás az írással és rendezéssel is foglalkozó Móga Piroskára és a fizikai színházi koreografálásban, rendezésben is jártas Czakó Mátéra.

„A közös alkotómunkában az volt az izgalmas – meséli Máté –, hogy mindannyian inspirációként használtuk Goethe művét. Kiemeltük belőle, ami számunkra fontos. A Te Faustod címmel szólójeleneteket csináltunk mozgással, bábozással, ki-ki a testét, a hangját, a zenét használta. A workshop jellegű próbákon etűdöket hoztunk létre, amelyek később az előadás alapanyagául szolgáltak. Faust, Mephisto és Grete karakterét elemeztük, hogy megtaláljuk az egymáshoz való viszonyukat.”

Móga Piroskát az Aglaja című filmből is ismerheti a közönség, tinédzser művészjelöltként Ónodi Eszter lányát alakította. Készített úgynevezett low budget filmet is, amelyben nemcsak a kamera előtt, hanem mögötte is állt.


A Faust-történetben az fogta meg a legjobban, ahogy Faust a mérhetetlen tudásvágyában rombolást, kegyetlenséget is elkövet, mindent a magáévá akar tenni. „A Me too kampány természetes módon minket is meglepett, és reagáltunk rá – mondja Piroska. – Ez indított abba az irányba, hogy Gretchen tragédiája, kiszolgáltatottsága, megalázása érdekeljen. A férfi-nő viszonyban a hierarchia megbillenése is felvetődik, az, hogy az erőszakosabb fél átveszi az uralmat” – jellemzi feladatát.  

Az asszociatív képeket, ötletek sorozatát felizzító, élő zenés produkcióban Piroska hegedül, Máté pedig dobol. A Goethe Faustjából idézett mondatok a görög, német, török színészek szájából a saját nyelvükön hangzanak el. A Pathos Theater egy München központjához közeli, elhagyott gyártelepen, egy kialakuló új művészeti központban működik. A befogadó térrel együtt lélegző előadáshoz budapesti helyszínként nem véletlenül esett a választás a Három Holló alsó szintjére, az oszlopokkal megosztott térre.

További információ: https://cafebudapestfest.hu/program?id=103115

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top