Család

Ebben az életkorban kezdik elveszíteni az önbizalmukat a lányok

Egy új kutatásban 1300 lányt vizsgáltak 8 és 18 év között, hogy mégis mikor kezdenek veszíteni az önbizalmukból.

A The Confidence Code for Girls című tanulmányban írták le a kutatás eredményét, amiből kiderül, hogy a korai tinikorban, 12 éves kor körül kezdődik a lányoknál az önbizalomvesztés. Egy 0–10-es skálán mérték fel az önbizalmat a lányoknál, és a válaszaik alapján 8–14 éves koruk között kezdenek el kételkedni önmagukban és elbizonytalanodni a külsejükben.

Amikor közelebbről is megvizsgálták az eredményeket, azt találták, hogy a 12 év alatti lányok sokkal természetesebben állnak a saját testükhöz, könnyebben kötnek barátságokat, és nem igazán törődnek vele, mit gondolnak róluk mások. Ám amikor elérik a 12 éves kort, akkor drámai változás áll be az önbizalmukban.

tini önbizalom kutatás

A korai tinikorban kezdődik az önbizalomvesztés (Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash)

A tanulmányban névtelenül idézett tinilányok vallomásai szerint úgy érzik ilyenkor, mintha mindenki más sokkal okosabb és szebb lenne náluk, illetve ha megmutatnák az igazi énjüket, akkor senki sem szeretné őket. A kutatók szerint ez azért alakul ki inkább a lányoknál, mert a szülők és tanárok őket jutalmazzák azért, ha az elvárások szerint viselkednek, megfelelnek a környezetüknek. Ez azt jelenti, hogy a lányokat gyakrabban dicsérik meg azért, ha csendben vannak, követik az utasításokat, és nem állnak ki magukért. Így állít a lányok elé túl magas elvárásokat a társadalom, és emiatt aztán saját maguk felé is sokkal kritikusabbá válnak.

Természetesen a fiúknál is csökken az önbizalom a tinikor elején, de a tanulmány szerint egyáltalán nem olyan komoly mértékben, mint a lányoknál. A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy rendkívül fontos, hogy úgy neveljük a lányainkat, hogy engedjük őket hibázni, meghallgatjuk a véleményüket, és nem ültetünk el bennük olyan tévképzeteket, hogy nekik folyton meg kell felelniük a környezet elvárásainak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top