Család

A diplomás muzeológus is beülhet teremőrnek a leépítés miatt

A kulturális közfoglalkoztatottak leépítése komoly gondot okoz vidéken, az önkormányzatok nem látják, hogyan végzik majd el a munkát.

Nehéz helyzetbe kerültek a kulturális intézmények, miután júniusban kiderült: elküldenek 3-4 ezer közfoglalkoztatottat, akik jellemzően a vidéki könyvtárak, levéltárak, művelődési házat munkáját segítik – írja a Népszava.

Az egyik somogyi kistelepülésen a kulturális közmunkásoknak köszönhetően jól működött minden, és munka is volt bőven. Aztán a turistaszezon közepén elveszítették a programszervezőjüket, és azóta másoknak kell napi teendőik mellett elvégezniük a feladatokat.

Az elbocsátott közfoglalkoztatottakat sok helyen kulturális közmunkásként vették vissza, ám a bérük jelentősen csökkent. Viszont nélkülözhetetlen munkát végeznek.

A falumúzeum és látvány tárház kiállítótere Bükkszenterzsébeten. Képünk illusztráció (MTI Fotó: Komka Péter)

A visszafoglalkoztatás megszervezésekor az volt a legnagyobb probléma, hogy akinek van megfelelő végzettsége, a törvény szerint nem alkalmazható közmunkásként, ugyanis biztos talál magának állást a munkaerőpiacon. Ez talán Budapestre igaz, de a falvakban fizikai munka is alig van, nemhogy kulturális területen.

Ám a visszafoglalkoztatás sem tart sokáig, az egyik településen például februárig maradhatnak azok, akiket szeptemberben vettek fel. Arról pedig egyelőre fogalmuk sincs, hogyan pótolják majd a kieső dolgozókat. Elképzelhető, hogy a muzeológusoknak is be kell ülniük hetente egy-egy napra teremőrnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top