Család

Hősként gyászolnak egy magyar hajléktalant Angliában

Kakas István mindig jókedvű és kedves volt, hamar megkedvelték a helyiek, ráadásul két ember életét is megmentette.

Ötvenkét éves korában meghalt Kakas István, aki évek óta hajléktalanként élt egy angliai városban. A helyiek nagyon kedvelték a magyar férfit, halála után pedig rengetegen fejezték ki gyászukat. 

Kakas István előéletéről keveset tudni, azóta van róla több információ, hogy a Bristol melletti 90 ezres Bath lakója lett. 2010-től szinte minden nap feltűnt az Avon folyó hídján, a Halfpenny Bridge-en, ahol a helyi Fedél nélkült, a Big Issue-t árulta – írja a 444.

A férfit hamar megkedvelték a helyiek, mert sokat mosolygott, és jókat lehetett vele beszélgetni. Egy idő után takarítani kezdte a hidat, majd virágokkal díszítette a korlátot. Szép lassan szinte intézménnyé, attrakcióvá vált a városban.

Kakas István a hídon (Fotó: Big Issue)

István 2014-ben egy igazi hőstettet is végrehajtott. Egy 8 éves kislány beleesett a folyóba, és hiába ugrott utána az apja, együtt sem tudtak kivergődni az erős sodrású folyóból. Ekkor segített nekik István, aki a seprűjével kihúzta őket.

Később azt mondta, megdöbbent, hogy mindenki csak nézett és videózott a telefonjával ahelyett, hogy segített volna. Az életmentés után a helyiek hősként kezelték a magyar férfit, díjat kapott a polgármestertől is.

Kakas István a múlt hónapban halt meg leukémiában. Halála után sorra kerültek ki a virágok, a gyertyák és az üzenetek a hídra. Az egyik templom ingyen vállalta a szertartását, és közösségi adománygyűjtést indítottak, hogy méltó búcsúztatása legyen, illetve egy emléktáblát helyezzenek el a hídra. Háromezer font volt a cél, de ennek a másfélszerese jött össze.

Gyászukat és szomorúságukat rengetegen fejezték ki az elmúlt napokban. Van, aki azt szeretné elérni, hogy a hidat nevezzék el Istvánról, mások jókedvét és nyugodt természetét méltatták. Az egyik támogató azt írta:

István, nagyon hiányolunk. Nélküled nem lesz ugyanaz átmenni a hídon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top