Család

Megrázó portré az év UNICEF-fotója

Antonio Aragón Renuncio spanyol fotóriporter egy togói árvaházba készítette a súlyosan rokkant, mindkét lábán művégtagot viselő kisfiút ábrázoló képet.

Átadták az év UNICEF-fotójának járó díjat Berlinben. Antonio Aragón Renuncio szabadúszó spanyol fotóriporter képén egy súlyosan rokkant togói kisfiú látható, akinek mindkét lábát protézis pótolja – írja az MTI. A sérült fiút saját családja kergette el otthonról, ezért árvaházba került.

Fotó: Antonio Aragón Renuncio

Az UNICEF németországi szervezete évről évre olyan képek vagy képsorozatok készítőinek ítéli oda a díjat, akik kiemelkedően ábrázolják a világon élő gyerekek személyiségét és életkörülményeit. Az idén a gyerekek elhanyagolása és bántalmazása volt a pályázat központi témája, de fontos volt az is, hogy a képek a kicsik reményeit is közvetítsék.

„A gyerekeknek még a legnehezebb helyzetekben is megvan az erejük ahhoz, hogy előrenézzenek, a jövőt lássák, és bízzanak az életben” – mondta Elke Büdenbender bíró, az UNICEF Németország védnöke.

A győztes kép készítője a bombouakai Saint Louis Orione Központban, rendszeres látogatásainak egyikén örökítette meg az intézet kis lakóját. A központ hetven sérült gyereknek ad otthont és orvosi ellátást.

A második díjat Turdzsoj Csodhuri bangladesi fotós képe kapta, amely egy 18 hónapos kisfiút ábrázol, aki egy menekülttáborban alszik színes sálak között. Az anya várandós volt, amikor a szomszédos Mianmarból a rohingjákat sújtó erőszak elől elmenekült, így a kicsi se születési anyakönyvi kivonatot, se állampolgárságot nem fog kapni.

A harmadik helyezett portrét Rina Castelnuovo izraeli fotós készítette. A kép egy Mohamed nevű kisfiút ábrázol, aki 2009-ben született a Gázai-övezetben egy Hamász-aktivista fiaként. Ritka autoimmun betegsége miatt Izraelbe vitték, ahol az alkarját és lábszárát is amputálni kellett. Nagyapjával most „két állam közé szorulva” él, anyja csak néhány évente tudja meglátogatni, apja pedig azt szeretné, ha visszatérne „az ellenséges területről”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top