nlc.hu
Család
Gyereknap a világ körül

Gyereknap a világ körül: máshogy ünneplik, de minden országban a gyerekeké a főszerep

Magyarországon május utolsó vasárnapja a gyereknap, de a világ más részein különböző időpontokban és egyedi hagyományokkal ünneplik a gyerekeket.

A világ különböző részein más és más a gyereknap, de van egy univerzális ünnep is a világ gyerekeinek, ami az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által támogatott nemzetközi ünnepség. A World Children’s Day-t azért hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a gyermekek problémáira és kiálljanak a jogaikért. A november 20-án ünnepelt nap az ENSZ Gyermekjogi Nyilatkozatának 1959-es és a Gyermekek jogairól szóló egyezmény 1989-es elfogadására emlékezik. Ezen a napon az ENSZ világszerte rendezvényeket, kampányokat és kezdeményezéseket szervez a gyermekek jogainak, az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésnek, valamint a kizsákmányolás és a bántalmazás elleni védelemnek az előmozdítása érdekében.

Magyarországon a gyereknap május utolsó vasárnapja, amikor jellemzően közös élményt adunk ajándékba a gyerekeknek. Régen tömve volt ilyenkor a Vidámpark, de ma már sokkal változatosabb programlehetőségek állnak a szülők előtt, hogy ünnepeljék a gyerekeket. Megnéztük, milyen gyereknapokat tartanak a világ más részein.

Japán

Japánban a gyermeknapot Kodomo no Hi néven ismerik, és május 5-én ünneplik. Ez a nemzeti ünnep az Aranyhét része, amely Japánban egymást követő ünnepek sorozata. A családok ponty alakú szélkakasokat, úgynevezett koinoborit emelnek, amelyek az erőt és a sikert szimbolizálják. A nap a gyermekek egészségét és boldogságát is ünnepli. A családok összejönnek, a gyerekek különleges finomságokat és édességeket kapnak – a tölgyfalevélbe csomagolt hagyományos rizssütemény, a kashiwa mochi ilyenkor népszerű csemege.

Gyermeknapi dekoráció Tokióban az Aranyhét alatt (Forrás: Getty Images)

Gyermeknapi dekoráció Tokióban az Aranyhét alatt (Forrás: Getty Images)

Dél-Korea

Japánhoz hasonlóan Dél-Korea is május 5-én ünnepli a gyermeknapot. Ezen a napon a családok minőségi időt töltenek együtt, vidámparkokat, múzeumokat látogatnak, és akárcsak mi, magyar szülők, a gyerekprogramokat keresik. A dél-koreai társadalomban a hangsúly a gyerekek boldogságán és jólétén van, és a szülők megragadják az alkalmat, hogy kimutassák szeretetüket és megbecsülésüket gyermekeik iránt.

Mexikó

A gyermeknapot, vagy Día del Niñot, április 30-án ünneplik Mexikóban. Ezen a napon az iskolák gyakran szerveznek különleges eseményeket, játékokat és előadásokat a diákok számára. A gyerekek ajándékokat vagy finomságokat kaphatnak az alkalomból. Ez a nap a gyerekek elismerésére, valamint a fejlődésük elősegítésére összpontosít.

Gyereknapi zsákbanfutás Mexikóvárosban (Forrás: Getty Images)

Gyereknapi zsákban futás Mexikóvárosban (Forrás: Getty Images)

Brazília

Brazíliában a gyermeknapot október 12-én ünneplik, ami egybeesik Brazília védőszentjének, Aparecidai Miasszonyunknak az ünnepével. Ez egy nemzeti ünnep, a gyerekek felvonulásokon vesznek részt, ajándékokat kapnak, és szórakoztató programokat szerveznek nekik. Az iskolákban gyakran tartanak tematikus partikat és kulturális előadásokat, így ez az ünnep örömteli alkalom a gyerekek számára országszerte.

Banglades

Bangladesben a gyermeknapot korábban Nemzeti Gyermeknap néven ünnepelték március 20-án, Shekh Mujibur Rahman, a nemzet atyjának születésnapján. Ez azonban 2000-től megváltozott, azóta a bangladesi kormány minden év november 20-án ünnepli ezt az alkalmat az UNICEF hagyományát követve. A bangladesi gyermeknap középpontjában az áll, hogy a közösség megismerje a gyermekjogok fontosságát. Bár Bangladesben a gyermeknapot nem tekintik ünnepnapnak, a napot különböző eseményekkel, közös programmal ünneplik, hogy felhívják a figyelmet a gyerekjogokra.

India

Indiában a gyermeknapot november 14-én ünneplik. Ez a dátum jelzi Pandit Jawaharlal Nehru, a független India első miniszterelnökének születési évfordulóját. Nehru nagyon szerette a gyerekeket, ezért tiszteletére és a gyerekekért végzett egész életen át tartó munkája elismeréseként ünneplik a születésnapján a gyermeknapot. Gyermeknapon az indiai gyerekek általában ajándékokat kapnak szüleiktől, az iskolába díszes ruhában mennek, különleges programokat tartanak nekik, és minden gyereknek egy-egy rózsát adnak át. Sok iskola szervez gyereknapon olyan programokat, mint a kirándulás vagy az ingyenes mozi, hogy a diákok jól érezzék magukat.

1952: Jawaharlal Nehru (1889 – 1964, sötét kabát), India miniszterelnöke, meglátogatja a lepratelep gyermekeit (Forrás: Getty Images)

Németország

Németországban a gyermeknapot Kindertag néven ismerik, és minden év június elsején ünneplik. Az ünnepet 1950-től kezdték el ünnepelni az országban (a Német Demokratikus Köztársaságban), és ettől kezdve a német gyerekek számára évente kiemelt jelentőségűvé vált. Ezen a napon a gyerekeket hagyományosan ajándékokkal köszöntik a szülők, és az iskolában is különleges program van, például ilyenkor kirándulás szerveznek a gyerekeknek.

Lengyelország

Lengyelországban a gyermeknapot Dzien Dziecka néven emlegetik, és június elsején ünneplik 1952 óta. A gyereknap Lengyelországban nem ünnepnap, ám mivel ez az alkalom egybeesik a nyár kezdetével, ami az országban nagyjából a tanév végét jelenti, általában már nem tanulnak ezen a napon, hanem valamilyen különleges programot szerveznek a tanárok a gyerekeknek. Ilyenkor a szülők apró ajándékokat vásárolnak a gyerekeiknek, majd június első hetében egész sor gyereknapi ünnepségre, programra viszik őket.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top