Család

Ilyen az igazán jó apa

Az apa jelenléte meghatározó egy gyermek életében. Az igazán jó apák gyerekeinek erősebb az önbizalma, sikeresebbek a társasági életben és a tanulmányaikban. De milyen az igazán jó apa?

Crystal Plante négy gyerek anyukája, mellette pedig még tanár is, úgyhogy van bőven tapasztalata a gyerekekkel és apukákkal. Szerinte a következő hat dologtól lesz jó apa az apa.

1. Gondoskodó, jó kapcsolatban van a gyerekek anyukájával

Plante szerint az apák határozzák meg, hogy milyen a gyerekek alaphangneme az anyukájukkal szemben. Ha tisztelettel, törődéssel és figyelemmel fordul apa az anya felé, akkor ebből a példából fognak tanulni a gyerekek.

2. Minőségi időt tölt a gyerekeivel

A gyerekek az együtt töltött időt a szeretet kinyilvánításának értékelik. Az az apa, aki minőségi időt tölt a gyerekeivel rendszeresen, azt tanítja meg nekik, hogy értékesek és méltók a szeretetre, ezzel növeli az önbizalmukat.

3. Gondoskodik a gyerekeiről

Nem csupán anyagilag, hanem úgy általában részt vesz a gyerek gondozásában, pelenkázásában, etetésében, minden egyéb feladatban. Egy apa gondoskodása más, mint az anyáé. Általában sokkal viccesebb és szórakoztatóbb a gyerek számára, még akkor is, amikor betegségről van szó.

apa gyereknevelés gondoskodás

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

4. Szeretettel fegyelmez

Plante szerint az egyik legfontosabb, hogy az igazán jó apa sosem nyúl a testi fenyítés eszközeihez, tudja, hogy a fegyelmezés nem a pofonokkal kezdődik, hanem szeretettel képes hatni a gyerekre.

5. Védelmezi a gyerekét

Törődik azzal, hogy az internetet otthon pornómentessé tegye, megoldja, hogy a tűzhely körül biztonságos legyen a környezet, és úgy általában odafigyel arra, hogy a gyerekét ne érje sérülés fizikailag vagy lelkileg.

6. Jó példát mutat

Egy apa tettei nagy hatással vannak a gyerekére. Nagyjából mindegy, mit mond, az számít, amit tesz. Ha azt mondja, hogy nem lehet káromkodni, de közben folyik a szájából a káromkodás, akkor értelemszerűen ez utóbbi ragad majd a gyerekre. Ugyanígy, ha másokkal durván, előítéletesen, agresszívan bánik, akkor a gyerek ezt tanulja el. Az igazán jó apa a saját viselkedésével neveli a gyerekét az életre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top