60 évesen is bombaformában: a Barbie baba titka

nlc | 2019. Február 09.
Kritizálhatják sokan túlzottan idealizált külseje és soványsága miatt, de az idén 60 éves Barbie baba tudja azt, amit minden nő szeretne: az örök szépség és fiatalság titkát.

Barbie babát 60 évvel ezelőtt a Mattel játékvállalat alapítójának felesége, Ruth Handler álmodta meg, lánya Barbara számára. Akkoriban ugyanis a legtöbb játékbaba csecsemőt ábrázolt, Ruth pedig a német Bild Lilli játék mintájára megtervezett egy felnőtt női babát, akit öltöztetni lehet, aktuális női szerepvállalásának megfelelően.

Barbie született

Az eredeti cél tehát Barbie baba megalkotásával nem a tökéletes (szőke, karcsú és formás) nőideál megalkotása volt, sokkal inkább az, hogy a kislányok megismerkedjenek egy öntudatos, magabiztos, az élet sok területén talpraesetten helytálló dolgozó nővel. Aki történetesen egy öltöztethető baba. Ruth Handler és a tervező Jack Ryan 1959-ben New Yorkban mutatták be Barbie-t, aki azóta is hihetetlen népszerűségnek örvend az egész világon.

Barbie érdekességek

Van pár érdekes tény Barbie baba elmúlt 60 évéből:

A legelső Barbie baba

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Nővérke Barbie a ’60-as évekből és 2016-ból

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Barbie, a baba és ami mögötte van

Ezalatt a 60 év alatt Barbie mögé egy teljes iparág épült. Igaz, hogy ő volt az első játékbaba, aki komoly marketingtámogatást kapott, már a kezdetektől, de azt senki nem gondolta volna akkor, hogy ilyen szerteágazó lesz a sikere: dalok, mesekönyvek, ruházati cikkek, filmek, szülinapi torták készülnek a Barbie égisz alatt. És ki tudja mi minden vár még rá, hiszen Barbie örök csajszi marad, és 60 évesen sem megy nyugdíjba.

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Exit mobile version