Család

Jelelni tanulnak a szomszédok a siket baba kedvéért

Egy massachusettsi városka lakói emberségből és bajtársiasságból is jelesre vizsgáztak, amikor elhatározták, hogy a kis Samantha kedvéért megtanulják a jelnyelvet.

Jelelni tanulnak egy massachusettsi házaspár szomszédai, hogy gond nélkül kommunikálhassanak siketen született gyerekükkel. A Newtonban élő Glenda és Raphael Savitz kislánya, Samantha két évvel ezelőtt látta meg a napvilágot, és nem sokkal később kiderült, hogy baj van a hallásával.

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

„Ő volt az első siket ember, akit ismertünk – mondta Glenda a Boston Globe-nak. – Teljesen felkészületlenül ért minket a dolog. De nem estünk kétségbe, elhatároztuk, hogy megtanuljuk a jelnyelvet, mert tudtuk, hogy ez fontos lesz a fejlődése szempontjából.”

De nem a Savitz család volt az egyetlen, amely ilyen elhatározásra jutott: több mint húsz szomszédjuk is követte a példájukat. A környékbeliek oktatót fogadtak, és rendszeresen összegyűlnek valamelyikük otthonában, hogy jelelni tanuljanak.

„Életem egyik legmeghatóbb élménye volt, amikor kiderült, milyen sokan szeretnek és támogatnak minket – mesélte Glenda. – A körülöttünk lévő emberek rengeteg időt és energiát szánnak arra, hogy megtanulják a jelnyelvet, mert fontosnak tartják, hogy elbeszélgethessenek a kislányommal. Elmondani sem tudom, milyen nagyra tartom, amit tesznek.”

A kétéves Samanthának máris rengeteg barátja van a környéken. „Ez egy nagyon különleges környék. Igazán szeretetteli, nyitott emberek lakják” – nyilatkozta az egyik lakó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top