Család

Gyerek mellé kutya? Előnyök és tudnivalók

Egy biztos, a gyerekeknek különleges kapcsolatuk van a házi kedvencekkel, főleg a kutyákkal. Néha egészen szoros kapocs alakul ki közöttük, s elválaszthatatlan barátok lesznek. Íme 5 szuper indok, hogy beszerezzetek egy négylábú barátot.

Sok ember és család életének szerves része a kutya. Integrálódnak a család napi rutinjába, érzékenyen lereagálják a gazdi hangulatváltozásait, egyszóval családtagok. Sok országban bevett gyakorlat a terápiás kutyák alkalmazása, kórházakban, idősek otthonában, ahol mosolyt csalnak a betegek, szenvedők arcára, legalább pár percre.
Így van ez akkor is, mikor kutya érkezik a családba. Íme 5 lényeges tudnivaló, mielőtt döntenétek:

1. A kutyatartás felelősség

Az állattartás figyelmet, türelmet és sok-sok energiát igényel. Mindennap. Etetés, megfelelő mozgásmennyiség, szeretet és gondoskodás. Ugyanilyen fontos, hogy a gyerekkel megértessük, sem a kutya, sem a macska nem játék.

2. Empátia

Ha egy gyerek és egy kölyökkutya egymás mellett cseperedik, mintha testvérek lennének. Nagyon szoros kötelék alakulhat ki közöttük. Nagyon sok érzelmet sikerül az állatnak a környezetében élő emberekből kiváltania, ami esetleg korábban rejtve maradt. Ilyen például az empátia, a kutyával élő gyerekek fogékonyak lesznek mások problémáira, annak megértésére.

3. Erős immunrendszer

Egy szőrös kedvenc mellett felnövő gyermek immunrendszere is megedződik. Egy kutyussal szoros kapcsolatban élő gyermek kevésbé lesz hajlamos allergia kialakulásra, ráadásul fejleszti a motoros készségeit. Együtt mozognak, futkosnak, játszanak a kutyával, ami csökkenti a stresszt, és feltölti pozitív energiával a gyerekeket.

Különleges kapcsolat kutya és gyerek között

4. Sokszínűség

A kutyás lét megtanítja a gyerekeknek, hogy azért, mert valami más, mint amit megszoktunk, még normális. Tisztelet, elfogadás, bizalom és megértés, ez mind előtérbe kerülhet a kutyákkal együtt töltött idő során.

5. Öröm

Ezt valószínűleg magyarázni sem kell, mennyi öröm és boldogság vesz bennünket körül a kutyákkal együtt élve. Terápiás kutyákat használnak olyan gyerekeknél is, akik valamilyen okból érzelmi blokkban vannak. A kutyák képesek kimozdítani őket és kommunikációra ösztönözni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top