Család

Mit tehetsz, ha az anyósod nem tiszteli a szabályaidat?

A házassághoz hozzátartozik mindkét fél részéről egy anyós és após is általában, ha pedig gyerekek születnek, akkor kiéleződhetnek a konfliktusok a szülők és nagyszülők között.

Jellemzően az anyósokat szokták szidni az anyukák, mert nem tisztelik a gyereknevelési szabályaikat, és – úgy érzik – elrontják a gyerekeiket. Monica White mentálhigiénés tanácsadó szerint azonban érdemes dolgozni a nagyszülőkkel a jó kapcsolaton, hogy a gyerekek ne feszültségben éljenek a tágabb családjukban.

A kulcs az asszertív kommunikáció. Segít abban, hogy felismerd, mikor lépi át az anyós a határaidat, és hogy utána egyértelműen kiállj magadért úgy, hogy nem sérted vérig. Fontos tudni, hogy lehetsz attól még kedves és szerethető ember, hogy néha nemet mondasz a családtagoknak.

White tipikus helyzeteken keresztül magyarázta el, hogyan működik ez a gyakorlatban.

1. Az anyós nem veszi figyelembe a nevelési elveidet

Mert ő másképp csinálta a saját gyerekeinél, és ugyanúgy akarja csinálni az unokájánál is. Ebben a szituációban nincs helye duzzogásnak és célozgatásnak, a szakember szerint egyenesen és őszintén tisztázni kell, hogy milyen szabályok szerint akarod nevelni a gyerekedet. Ha következetesen, újra meg újra szépen, nyugodtan elmagyarázod neki a szabályaidat, akkor egy idő után megérti, hogy ha szeretne jó kapcsolatban maradni veled és a gyerekkel, akkor engednie kell az elképzeléseiből.

anyós gyereknevelés konfliktus

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

2. Az anyós elkényezteti a gyereket

Jó szándékból kényezteti, az ajándékokkal akarja kimutatni a szeretetét, de lehet, hogy téged irritál az az életnagyságú póni, amivel a hóna alatt beállít. Itt is a kommunikáció lesz a megoldás, csak a szabályok hangoztatása helyett inkább törekedj kompromisszumra. Például megkérheted, hogy kisebb ajándékokat hozzon, és közben biztosítsd róla, hogy örülsz neki, hogy ennyire szereti az unokáját. Vagy kérj ajándékok helyett gyerekvigyázást, és használd pihenésre azt az időt, amíg az anyóssal van a gyerek.

3. Az anyós betoppan váratlanul, és órákig marad az otthonodban

Az otthonod a te biztonságos helyed, ahol megnyugszol, és kiereszted a gőzt. Ha ebbe betolakszik hívatlanul az anyós, akkor felborítja a lelki egyensúlyodat, amit egyáltalán nem kell tolerálnod. Ebben az esetben fontos, hogy a pároddal együtt egy véleményt képviseljetek az anyós felé, hogy köztetek ne legyen abból feszültség, hogy te elküldöd az anyját, míg ő örülne, ha még éjszaka is ott aludna nálatok. Keressetek egy megoldást, ami kettőtöknek megfelel, majd ezt mondjátok el az anyósnak is, kérjétek meg, hogy ehhez tartsa magát az otthonotokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top