Család

Ha szereted a gyerekedet, legyél jóban az anyósoddal

Nem bírod az anyósodat vagy épp a saját apádat? A gyereknek lesz rossz, ha nem vagy jóban a nagyszülőkkel.

Amikor megszületik az első gyerek a családban, akkor minden családi kapcsolat kicsit átalakul – és egy sereg konfliktushelyzetet is teremt a nagyszülőkkel. Ha eltekintünk attól az esettől, amikor bántalmazás áll az anya/apa és nagyszülők közötti rossz kapcsolat hátterében, és feltételezzük, hogy csak apró, hétköznapi sérelmek miatt vagytok távolságtartók a nagyival, papával, akkor érdemes átgondolni a helyzetet, és kicsit más szemmel nézni a nagyszülőkre. Konkrétan a gyerek szemével.

Dr. Harriet Lerner pszichoterapeuta, a The Dance of Anger című könyv szerzője szerint ugyanis a gyerekek a nagy vesztesei a nagyszülők és szülők között dúló háborúnak. A gyerekek csak azt szeretnék, ha minden számukra fontos felnőtt körülöttük lenne és jól kijönne egymással. Mert ha például anyós és anya utálják egymást, az feszültség a javából, szegény gyerek meg mindkettőt szereti és ott reked középen tipródva, hogy most kinek a pártjára álljon. Szüksége van a nagyszüleire, még akkor is, ha a szülők ellenzik, hogy a mama almás pitét ad neki vacsora helyett, a papa meg a kétévessel együtt nyomogatja a tabletet.

nagyszülő szülők gyerek

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

A karácsony közeledtével aktuálisabb ez a kérdés, mint az év többi részében, hiszen ezen az ünnepen a többség biztos, hogy találkozik a nagyszülőkkel. A legkisebb gyerekeknek is elképesztően jó radarjuk van az éterben keringő feszültségre, ezért fontos, hogy a felnőttek embereljék meg magukat a szakember szerint, és tegyék félre az apróbb sérelmeiket, amikor együtt vannak.

Persze vannak olyan helyzetek, amikor muszáj kinyitni a szánkat, de a pszichoterapeuta azt javasolja, hogy ilyenkor is csak a saját szülőjével szálljon szembe anya vagy apa, ne pedig anyóssal vagy apóssal. Ha például valamilyen alapszabályt szegnek meg az apa szülei, akkor az apának kell beszélni velük, és ugyanígy anya is a saját szüleivel tisztázza a fontos szabályokat.

A leggyakrabban az anyós és az anya között szikrázik a levegő, amiből az apa szeretne kimaradni, mert kinek van kedve egyszerre az anyjával és a feleségével is vitázni. Általában lehetetlen küldetés felderíteni, hogy konkrétan mi a két nő problémája egymással, az egyik általános megoldás az, hogy az anyós a fiára haragszik, amiért távolságtartóbb lett vele, miután megházasodott, és a dühét a menyén tölti ki (hiszen ő vette el tőle a fiát). A feleség pedig azért mérges, mert a férje nem védi meg eléggé az anyjával szemben. Ezen a helyzeten nem egyszerű felülemelkedni, és az a rossz hírünk van a férfiaknak, hogy nélkülük nem is fog menni, hogy béke legyen anyós és anya között. Márpedig a gyerekek kedvéért muszáj lenne valahogy tűzszünetet teremteni, legalább a családi ünnepek erejéig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top