Család

5 dolog, amit a magabiztos gyerek szülei csinálnak

Hogyan lesz magabiztos a gyerek, hogyan neveljük önbizalomra? A gyerekpszichológus elárulja.

A pici gyerekeknek még hatalmas az önbizalmuk, aztán ahogy nőnek, úgy vesztik el sokan. Az önbizalmat ugyanis gondozni kell a gyerekekben ahhoz, hogy megmaradjon felnőtt korukra is. Dr. Roseanne Lesack gyerekpszichológus öt dolgot sorolt fel, amit az önbizalommal teli gyerekek szülei csinálnak, hogy magabiztos legyen a gyerekük.

Nem a gyerek teljesítményét, hanem az erőfeszítéseit dicsérik

A pszichológus azt látja az egyik kulcsnak az önbizalom felé, hogy ne azért dicsérjük meg a gyereket, mert elért valamit, hanem azért, mert megpróbálta. Ha nem kap ötöst, vagy nem nyeri meg a sportversenyt, akkor is kapjon pozitív megerősítést a szülőktől, ha tudjuk róla, hogy a legjobb tudása szerint dolgozott.

Dicsérik saját magukat a gyerek előtt

A magabiztos gyereknek magabiztosak a szülei. Dr. Lesack szerint sok esetben csak annyi a probléma, hogy nem dicsérjük magunkat a gyerekek előtt:

A szülők beszéljenek a saját sikereikről bátran, kiemelve azt, hogy milyen sokat dolgoztak azért a teljesítményért, amire büszkék.

önbizalom magabiztosság gyereknevelés

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Gabriel Baranski

A gyerek képességeit dicsérik

Az egészséges önbizalmú gyerekek szülei nem általánosságban dicsérik a gyereket, hanem kiemelik azokat a tulajdonságait és képességeit, amikre igazán büszke lehet. Például, ha a gyerek focimeccse után elmondjuk neki, hogy milyen remek lábmunkát láttunk tőle, amikor berúgta azt a gólt, akkor nem sugalljuk azt, hogy ő volt a meccs sztárja, de tudatjuk vele, hogy miben volt igazán jó.

Őszinték a gyerekkel a gyengeségekkel kapcsolatban is

Mivel önbizalmat akarunk adni a gyereknek, nem pedig azt szeretnénk, hogy elszálljon magától, ezért fontos, hogy ismerje a hibáit is. Nem arról van szó, hogy mondogassuk a gyereknek, hogy „fiam, te hülye vagy matekból”, mert még a végén önbeteljesítő jóslat lesz belőle, hanem inkább olyasmit kell neki mondani, hogy „senki sem tökéletes, sok olyan ember van, akinek többet kell tanulnia, hogy megértse a matekot, és ezzel nincs semmi baj”.

A gyereknek tudnia kell azt is, hogy mit nem tud. Nem kell, hogy minden területen dagadjon az önbizalomtól, tudnia kell, hogy mikor kell keményebben dolgoznia a sikerért.

A csapatmunkához kötik a sikert

Akkor csináljuk jól dr. Lesack szerint, ha nem azt tanítjuk a gyereknek, hogy csak és kizárólag neki köszönhető a győzelem és a siker, hanem arrafelé tereljük, hogy értékelje a csapatmunkát. Tudnia kell, hogy a siker a legtöbb esetben segítséggel jön létre, és hogy csapatban sokkal erősebbek vagyunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top