Család

„Ismétlődő szülés veszélye” miatt nem dolgozhatott tovább az államnak a kismama

Az anyuka végül perre ment, a Magyar Helsinki Bizottság képviseli.

Ismétlődő szülés veszélye” miatt nem hosszabbították meg a szerződését és utasították el álláspályázatát egy kismamának az egyik országos állami szervnél – áll a Magyar Helsinki Bizottság közleményében.

„Dóra” 2015-től kapott állást az egyik országos állami szervnél. Másfél év múlva gond nélkül meghosszabbították a szerződését. Miután megszületett a gyermeke, a gyeden lévő kismama újra jogviszonyának meghosszabbítását kérte, ekkor azonban már elutasították, a hivatalos indoklás szerint azért, mert nem teljesítette a gyakornoki program feltételeit, holott a korábbi teljesítményértékelései kiválóak voltak.

Dórát ekkor azzal biztatták, hogy próbáljon meg egy újabb gyakornoki állásra pályázni. Így is tett, de nem járt sikerrel. Amikor rákérdezett, hogy miért, a munkaügyi osztály egyik munkatársa azt mondta: valószínű, hogy újra elmenne szülni. Később egy volt kollégája is megerősítette, hogy az „ismétlődő szülés veszélye” az elutasításának oka. 

Ezután az is kiderült, hogy a kismamának két olyan „sorstársa” is akadt, akik ugyanígy jártak. Árulkodó, hogy míg a vele dolgozó három férfi gyakornok állásban maradt, addig a velük induló összes női munkatárs jogviszonya megszűnt.

Dóra emiatt úgy döntött, hogy bepereli munkaadóit, és a Magyar Helsinki Bizottságot kéri meg, hogy képviseljék őt a peres eljárásban. A nő azt kéri a bíróságtól, hogy kötelezze egykori munkaadóját a munkaviszonyának jogellenes megszüntetése miatti kár megtérítésére, valamint másfél milliós sérelmi díj megfizetésére, amiért az állami szerv súlyosan megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor férfi kollégáihoz képest hátrányos helyzetbe hozta női munkavállalóját a szüléssel és anyai szereppel szükségszerűen együtt járó élethelyzete miatt.

Önmagában az is jogellenes, hogy határozott idejű szerződésekkel trükközget a munkáltató, miközben ügyfelünk jogviszonyát nyilvánvalóan határozatlan idejűnek kell tekinteni. Az pedig minden szempontból elfogadhatatlan, hogy egy munkavállaló nőt az esetleges jövőbeli várandóssága miatt ne alkalmazzanak. Különösen súlyos ez a jogsértés, mert egy állami szervnél történt, és több nő is áldozata lett. Sokat hallunk mostanság népességfogyásról, családvédelemről, babaváró támogatásról meg a nők kötelességéről. De jól látszik, az államnak a saját háza táján is akad tennivalója, hogy a szülő nőket és kismamákat ne érje hátrány

– mondta Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top