nlc.hu
Család

Szuperfetáció: várandósan esett teherbe

Várandós volt, amikor ikrekkel esett újra teherbe

Egy fiatal nővel megtörtént az, amiről talán elsőre azt gondolnánk, hogy lehetetlen: a várandóssága alatt újra teherbe esett. Az első ultrahang során még egy babát láttak a monitoron, azonban nem sokkal később ez háromra növekedett.

Az élet mindig váratlan akadályokat gördít elénk, legyen szó munkáról, párkapcsolatról vagy akár a terhességről. Hatalmas tanulság, hogy amikor már azt hisszük nem érhet minket meglepetés, bizony akkor kell a legjobban készenlétben állnunk. Vélhetően hasonló gondolatok zajlottak le egy édesanyában, amikor megtudta, hogy várandóssága alatt újra teherbe esett. 

„Mindig is nagyon rendszertelenül menstruáltam, volt olyan, hogy havonta kétszer is” – mesélte az édesanya az Insidernek, majd hozzátette, hogy még néhány nappal azután is jelentkezett nála a havi ciklusa, miután megtudta, hogy terhes. 

Pár hét alatt megtriplázták a babák számát

A negyedik hét környékén az újdonsült kismama, Deonna Fletcher egy hüvelyi ultrahangos vizsgálaton vett részt, ahol mindössze egy baba „mosolygott” a képernyőn. A nő hozzátette, miszerint a vizsgálatok rendkívül alaposak voltak, így fel sem merült, hogy netalán egy ikerpárról lenne szó. 

„Antonio és én sokat szexeltünk, miután megtudtuk, hogy terhes vagyok, hiszen úgy gondoltam, hogy a terhesség előrehaladtával egyre kevésbé lesz majd hozzá kedvem” –mesélte.

Elmondása alapján a másik tényező az volt, hogy kiélvezték a fogamzásgátlás nélküli szexet. Hozzátette, hogy kicsit olyan volt, mintha következmények nélkül tudnák megünnepelni ezt az időszakot. Azt gondolnánk, hogy a várandósság alatt már nemigen tud újra teherbe esni egy nő, azonban a szuperfetáció jelensége valóban létezik. Ebben az esetben egy másik petesejt a fogantatás után szabadul fel és termékenyül meg. A szuperfetáció ritkaságát jól mutatja az is, hogy a terhességek mintegy 0,3 százalékánál történik hasonló esemény. 

Egy várandós nő fotózás közben

A terhességek mintegy 0,3 százalékánál fordul elő szuperfetáció (Fotó: Pexels)

Körülbelül két héttel az első vizsgálat után Deonna erős alhasi fájdalomra panaszkodott. Fájdalmai annyira felerősödtek, hogy kénytelen volt a sürgősségi osztály felé venni az irányt, és mint ilyen esetben oly sokan, ő is arra gondolt, hogy biztosan elvetélt. (Még akkor is, ha ennek ezenkívül semmilyen más jelét nem tapasztalta.) 

Csináltak egy második hüvelyi ultrahangot, hogy megnézzék, mi a helyzet. Mindenki meglepetésére megállapították, hogy további két babát látnak a méhemben. Hármas ikreket vártam.

A fiatal nő első gondolata az volt, hogy ez vajon hogyan lehetséges, hiszen ezelőtt nem is hallott hasonló esetekről, azonban az orvos megerősítette, hogy valóban szuperfetációról van szó. A történtekben közrejátszhatott Deonna rendszertelen menstruációja is, aminek következtében kétszer volt peteérése. Nem sokkal később kiderült, hogy egypetéjű ikrekről van szó, akik vélhetően 6-8 nappal az első baba után fogantak.

Egy szakember elmondása alapján a fájdalmak jelentkezésének oka összefüggött azzal, hogy a kismama méhe rendkívül gyorsan tágult, hiszen három kis életnek kellett helyet csinálnia. 

„Korán elfolyt a magzatvizem, és közel két hónapig ágynyugalomra kényszerültem” – mesélte az édesanya. 

Hozzátette azt is, miszerint a babák végül császármetszéssel születtek, hiszen képtelen lett volna természetes úton megszülni a három gyereket. Az újszülöttek több mint egy hónapig voltak az intenzív osztályon, azonban szerencsére egytől egyig teljesen egészségesek. A család pedig azóta is bővült, hiszen a három kislány után egy kisfiúval is gazdagodtak.

„Nagyon szeretik a kisöccsüket, úgy bánnak vele, mintha ők lennének az anyukáik.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top