Család

Ha a kismama élvezi a szexet, az a babának is jó – a nőgyógyászt kérdeztük a terhesség alatti szexről

Vannak, akiket eltiltanak a babavárás alatti szextől, másokat viszont kifejezetten biztatnak rá.

Egy baba érkezése már akkor gyökeresen megváltoztathatja egy pár életét, amikor megjelenik a két csík a terhességi teszten. Ilyenkor minden nő fejében záporozni kezdenek a kérdések, melyek között előkelő helyen szerepel az, hogy mi lesz a párkapcsolatával – amellett, hogy hogyan változik majd a teste, vagy hogy miképp befolyásolja a munkáját a várandósság és a szülés. A kiegyensúlyozott párkapcsolat egyik alappillére a rendszeres és mindkét fél számára örömteli szexuális élet, amit azonban felboríthat a babavárás: van, hogy a kismama kedve megy el az összebújásoktól, máskor orvosi utasításra kell megálljt parancsolni a vágyaknak, megint máskor a leendő apuka lesz visszafogottabb, mert attól tart, hogy kárt tehet a babában. 

Szex hármasban

Dr. Vida Gábor szülész-nőgyógyász szerint ha egy várandósság zökkenőmentes, akkor igazából nincs olyan időszaka, amikor veszélyes lenne a szex, ennek ellenére gyakran előfordul, hogy az első három hónapban és a terhesség vége felé óvatosabban közelednek egymás felé a párok. „Az is teljesen érthető, ha valaki a várandósság felfedezését követően úgy dönt, hogy nem szerelmeskedik, bár a párok nagy része a fogantatást követő hetekben – amikor még nem is sejtik, hogy új családtag érkezik hozzájuk – gond nélkül enged a csábításnak. Ez is azt mutatja tehát, hogy az esetek jelentős részében nem veszélyes várandósan szeretkezni. Adódhatnak azonban olyan helyzetek, amikor orvosilag úgy ítéljük meg, hogy a kismamának pihenésre és fekvésre van szüksége, ilyenkor a szerelmeskedéstől is el szoktuk tiltani. Ennek oka egyrészt a felszálló fertőzések kivédése, másrészt az, hogy az orgazmus méhösszehúzódást okoz, amit bizonyos esetekben jobb elkerülni” – avat be a részletekbe Vida doktor. 

Dr. Vida Gábor szülész-nőgyógyász

Dr. Vida Gábor szülész-nőgyógyász

Igazán örvendetes, hogy a kismamák ma már nem tekintenek tabuként a szexre, ezért az azzal kapcsolatos kérdéseiket és kételyeiket gond nélkül megosztják az orvosukkal. „A vizsgálatokat követően nemcsak a hölgyek, hanem a párjaik is bátran rákérdeznek arra, hogy zöld utat kapnak-e a hálószobában, és mindig nagyon örülnek, mikor elmondom, hogy a dohányzáson, az alkoholon és a kábítószeren kívül semmiről nem kell lemondaniuk, amíg minden rendben halad a várandósság során.”

A szakember szerint az, hogy a szex beindítja a túlhordott babákat, inkább csak amolyan városi legenda, ugyanis nem mindig válnak be a hozzá fűzött remények: „A spermafolyadékban jelentősebb mértékű prosztaglandin hormon található, ami segíthet a szülés beindításában, a gyakorlatban azonban nincs mindig így, ezért semmiképp sem tekinthetünk rá egzakt terápiás eljárásként.”  

Bár a pocak növekedésével valamelyest korlátozottabbá válik a párok lehetősége az örömszerzésre, érdemes rendszeresen összebújni, ha ugyanis a kismama élvezi a szexet, az a babának is jó: „Az orgazmus átélésekor endorfin és oxitocin szabadul fel a szervezetben, amik boldogsággal árasztják el, és kellemesen ellazítják el a testet, amiből a babavárás során a magzatnak is jut. Ami jó a mamának, az jó a babának is – ez plusz egy indok lehet arra, hogy a kismamák növekvő pocakkal is szerelmeskedjenek, hacsak az orvosuk nem rendeli másképp.” A doktor szerint attól senkinek sem kell tartania, hogy a kicsi „megsérülhet” a szeretkezés során, az anya hasában ugyanis többszörösen zárt rendszer nyújt számára biztos védelmet.

A második babával merészebbek

Viktória és férje, Dávid áprilisra várják a második babájukat, a négy és fél éves Bogi kis testvérét. Viki azt meséli, hogy a mostani várandóssága elején, amikor kiderült, hogy babát hord a szíve alatt, szinte teljesen lenullázódott a libidója: „Ez körülbelül három hétig tartott, sokszor már sajnáltam a férjemet miatta, de aztán ahogy teltek a hetek, határozottan kívánósabb lettem, mint a terhesség előtt!” Rájuk is igaz, hogy amíg nem látszódott Viki növekvő pocakja, addig Dávid nem aggódott, most viszont, hogy a baba növekszik, egyre több benne a félelem és a kérdés, szerencsére azonban ezekről egymás között és az orvosukkal is nyíltan tudnak beszélgetni, így nem okoznak maguknak felesleges izgalmakat.

Félelmei persze Vikinek is voltak, főleg akkor, amikor Bogit várták: „Leginkább a méhösszehúzódásoktól tartottam, nehogy beinduljon tőlük a szülés, Dávid pedig inkább attól félt, nehogy összenyomja vagy megnyomja a babát.

Szerencsére erre is találtunk megoldást, olyan pózokat alkalmaztunk, amikkel mindezt elkerülhettük.

Ennek köszönhetően még a terhesség végén sem voltak kényelmetlenek az összebújások. Mivel a kispapa aggodalma rám is hatott, mindketten biztonságosabban és kényelmesebben oldottuk meg a pózváltásokat. Mindig megtaláltuk azt az »utat«, ami mindkettőnknek tökéletes volt” – emlékszik vissza Viki, aki sosem félt a szexről beszélgetni a nőgyógyászával. Ennek pedig az orvos is örül: „Nagyon sokat kérdeztünk tőle, ő pedig szemmel láthatón örült, hogy felhoztuk a témát, és nem zárkózunk el előle, így nem maradunk bizonytalanságban. Az első babánknál a vége felé volt egy kis tiltás, mert elkezdett nyílni a méhszájam, de a megvonást mindketten jól viseltük.”

„Ahogy teltek a hetek, határozottan kívánósabb lettem, mint a terhesség előtt” (Képünk illusztráció. Fotó: iStock)

A párok életében fontos kérdés az is, hogy alakul a szexuális életük a szülést követően, Viki erről is nyíltan mesél: „A szülés utáni első szeretkezésünket én nem élveztem, mert fájt, de a második próbálkozástól kezdve minden a régi lett szerencsére. Most, hogy ismét babát várok, minden más, mint az első terhességemnél: Bogit sokkal jobban féltettük mindketten, nála többször előfordult, hogy az aggodalom legyőzte a vágyat. Sokkal jobban kívánom a férjemet, mint az első gyerekkel, és mivel az orvosunk is rábólintott, most már a vágyakozásunk az erősebb és nem a félelem.”

Enikő férjét könnyekig hatotta a gömbölyödő pocak

Enikő azt meséli, hogy neki alapjáraton nagy a szexuális étvágya, a férje legnagyobb örömére. Számukra tehát nem volt kérdés, hogy – hacsak az orvosuk nem inti őket óvatosságra – akkor is rendszeresen kényeztetik egymást, amikor a kisfiukra, Dominikra várnak. „Az amúgy sem átlagos szexuális éhségem a terhesség alatt még mohóbb vággyá alakult bennem, sokkal kívánósabb lettem, mint korábban. A baj csak az volt, hogy a férjemet sokszor hosszú időre külföldre szólította a munkája, így kevesebbet tudtunk együtt lenni” – emlékszik vissza Enikő.

Amikor a kismama az első trimeszterben járt, kiutazott a férjéhez Svédországba, és különleges élményekkel tért haza: „Amikor Tibinél jártam, nagyon aktívak voltunk, ő is jobban kívánt engem a szokásosnál, mert a hormonoknak köszönhetően igencsak megnőtt a mellem.

Sosem féltünk szeretkezni és összebújni, amikor csak tehettük, mert a nőgyógyásszal folyamatosan konzultáltunk, és mivel nem voltam veszélyeztetett terhes, attól sem tartottunk, hogy gond lehet a kisbabánkkal.

Az aktusok során sokkal érzékenyebb volt a testem, így egymás után több orgazmust is átéltem.”

Enikő számára emlékezetes maradt a következő találkozásuk is, addigra ugyanis már láthatóvá vált, hogy Dominik beköltözött a pocakjába: „Amikor Tibi először pillantotta meg a gömbölyödő pocakomat, majdnem sírva fakadt örömében, annyira meghatódott. Gyönyörködött benne, beszélt a kisfiunkhoz, és szex közben sem zavarta, hogy kerekebb a hasam, sőt szerintem még fokozta is a libidóját. A szeretkezéseink sosem voltak kényelmetlenek, mindig találtunk olyan pozitúrát, ami mindkettőnknek tetszett. Szünetet csak a várandósság utolsó egy-két hetében tartottunk, de azért akkor is elég kreatívak voltunk.” Enikő azt meséli, hogy a szülés utáni időszakkal csak azért gyűlt meg a bajuk, mert a férjét továbbra is külföldre szólította a munka, pont akkor, amikor letelt volna a baba érkezését követő hat hét. Ma már nem kell ilyen akadályokkal megküzdeniük, Enikő és Dominik ugyanis kiköltözött az apához Svédországba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top