Család

Ha ezt csinálod, igazán jó barát vagy

Természetes a késztetés, hogy meg akarod oldani a környezetedben a problémákat, de a barátaidnak nem feltétlenül erre van szükségük.

A barátnőd kisírja a válladon a bánatát a munkahelyével, a pasijával, a túlsúlyával kapcsolatban, te pedig rögtön tálcán kínálod neki a megoldást, és azt hiszed, jót teszel. Pedig a pszichológusok szerint egyáltalán nem ezt várná tőled, amikor panaszkodik, nem segítesz neki a megoldások felkínálásával.

Ne mondd meg, mások mit csináljanak!

Egy új tanulmány szerint nem azért panaszkodik a barátnőd, mert szeretné, ha megoldanád a gondjait, hanem azért, mert ha kimondja, ami nyomja a lelkét, az segíti az önálló megoldáskeresésben.

A kutatásban 1000 embernél vizsgálták, hogyan reagálnak a stresszre, és hogyan birkóznak meg a negatív érzelmekkel. A leggyakoribb az volt, hogy a résztvevők csak kivárták, amíg a szorongásuk elmúlik magától, miután beszélgettek a családdal vagy a barátokkal. A válaszadók 71 százaléka örül neki, ha támogatja egy barát, de jobban szeretik, ha nem megoldási javaslatokat tesz, hanem csak meghallgatja a panaszokat.

A vizsgálatot vezető pszichológusok egyike, Lindsay Trent szerint az emberek automatikusan azzal azonosítják a segítséget, hogy megoldást javasolnak a stresszes szituációra, főleg akkor, ha az adott témában nagyon jártasnak érezik magukat. A pszichológus azonban arra figyelmeztet, hogy bármilyen nagy is a kísértés, hogy egy bánatos barátot elárassz a tanácsaiddal, jobb, ha csak hagyod, hogy kibeszélje magából a problémáit. Mert az emberek nem feltétlenül szeretnék, ha mások megmondanák nekik, mit tegyenek.

barát beszélgetés hallgatás

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Joseph Pearson)

A szakértő a következőket javasolja, ha egy barátod panaszkodik:

1. Csak hallgasd meg!

Az legyen a célod, hogy nyitottan és rugalmasan beszélgess a barátoddal. Gondolj rá úgy, mintha épp körbevezetne a házában, amit épp felújított: nem kell azonnal lehordanod, milyen ronda tapétát választott, csak hagyd, hogy megmutassa, amit meg akar mutatni. Ha megkér rá, hogy véleményezd, akkor pedig legyél őszinte vele.

2. Irányítsd a figyelmét a saját megoldásaira!

Jó hallgatónak lenni persze nem azt jelenti, hogy meg sem szólalsz a beszélgetés közben. Amikor aktívan meghallgatod valakinek a problémáit, akkor kíváncsisággal fordulsz felé, és kérdéseket teszel fel – a kérdésekkel pedig képes vagy irányítani a beszélgetést, és ezáltal a barátod figyelmét is abba az irányba, hogy ne csak egy helyben toporogjon és tipródjon a problémán, hanem keressen megoldásokat.

3. Ne ítélkezz!

Nem kell egyetérteni mindenben egy barátságban sem: mindenki máshogy oldja meg a gondjait, de ettől még lehet szeretni egymást. A legfontosabb, hogy hagyd ki az ítélkezést a beszélgetésből. Lehet, hogy a te életedben egy megoldás tökéletesen működne, de a barátodnál katasztrófát okozna. Hagyd, hogy levonja a másik a saját következtetéseit, amikből aztán elindulhat a maga megoldása felé.

Ahhoz, hogy jól tudj hallgatni, sokat kell gyakorolni a pszichológus szerint – az ilyesmi nem jön magától, tudatosan oda kell rá figyelni az adott helyzetben. De megéri a fáradságot, mert elmélyítheti a barátságot, ha értő hallgatással és nem megoldási javaslatokkal fordulsz a bajba jutott barát felé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top