nlc.hu
Család

Barátságban vs. szerelemben szakítás

Barátságban szakítás: a pszichológus szerint ezért nem tudsz továbblépni

A szerelemmel ellentétben a barátságról alapból nem gondolnánk, hogy szakítással végződhet, pedig akár még nehezebb is lehet, mint egy párkapcsolat esetén.

A barátságban könnyen azt gondoljuk, hogy soha, semmi nem választhat szét minket, egészen addig, amíg meg nem történik és szakításra nem kerül a sor. Ami még nehezebbé teheti a szétválást barátság esetén, hogy nincs megszokott menetrend a befejezésre vagy az ebből fakadó veszteség kezelésére.

Elég, ha csak A sziget szellemei (The Banshees of Inisherin) című zseniális filmre gondolunk, amelyben horrorba fordul a szakítás két barát között. Olyan fájdalom és gyászérzés jelenik meg a filmben is, hogy egy szerelmi szakításnak is simán beillene. És bár ez csak egy film, a valóság torzított, horrorisztikus bemutatása, mégis van alapja annak, ami zajlik a két főszereplő exbarát között. Roxy Zarrabi klinikai pszichológus szerint a barátságok minősége sokkal nagyobb hatással van a hangulatunkra, közérzetünkre, és életünkre, mint amekkora jelentőséget tulajdonítunk nekik.

A minőségi barátságok kialakulásához idő kell, ami még nehezebbé teheti a szakítást. Kutatások kimutatták, hogy több mint 200 órányi együtt töltött időre van szükség ahhoz, hogy egy szoros barátság kialakuljon. Ha a barátság váratlanul véget ér, miután ez a kötelék kialakult, az jelentősen befolyásolhatja a megnyílás és a másokban való bizalom képességét.

Ha már megtapasztaltad egy barátság felbomlását, de úgy érzed, nehezen lépsz tovább, a szakember szerint a következő okok állhatnak a háttérben:

1. Nem állsz készen arra, hogy elengedd a múltat

Ha a barátoddal hosszú közös múltra tekintesz vissza, különösen szívszorító és nehéz lehet elengedni ezt a barátságot. Ilyenkor olyan barátról van szó általában, aki jelen volt életed egy nehéz vagy jelentős szakasza alatt. Ebben az esetben valószínűleg pozitív emlékeid vannak vele, és kötődsz hozzá, mert ott volt melletted életed egy sebezhető időszakában, ami megnehezíti, hogy elfogadd a barátság megszakadását.

2. A barátság hirtelen véget ért

Amikor közeli barátságot kötünk valakivel, az illető az életünk fontos részévé válik, és az utolsó dolog, amire számítunk, hogy ennek a barátságnak lejárati ideje lesz. Ha a barátság hirtelen vagy drámai módon ér véget, az sokkoló lehet, és meghosszabbíthatja a gyógyulási folyamatot, mert úgy érezheted, hogy nem tudtad feldolgozni a barátság végét, vagy nem tudtad megfelelően meggyászolni.

Részlet A sziget szellemei című filmből (Forrás: IMDb)

Részlet A sziget szellemei című filmből (Forrás: IMDb)

3. Attól tartasz, hogy nem találsz hasonló barátságot

Lehet, hogy vannak más barátaid, de a szakítás után ráébredtél, hogy ő volt a legközelebbi közülük. A szoros barátságok gyakran megadják azt mindkét fél számára, hogy átéljék a teljes elfogadás érzését. A sebezhetőség elmélyíti a kapcsolatot, csakúgy, mint az élmények megosztása és a tudat, hogy az élet elkerülhetetlen nehézségein keresztül számíthatsz a barátodra. Az ilyen típusú barátságok nem minden nap lépnek be az életedbe, és ezért olyan különleges érzés, amikor mégis megtörténik.

Nehéz lehet továbblépni, ha már eltelt egy kis idő a szakítás óta, és még nem tudtál ilyen mély köteléket kialakítani egy másik baráttal. Emiatt félhetsz attól, hogy nem találsz többé olyan barátot, akihez ilyen közel érzed magad. Talán kicsit reménykedsz is abban, hogy kibékülsz az exbarátoddal, vagy minden új barátot, akivel találkozol, hozzá hasonlítasz. A pszichológus azonban türelemre int, hiszen időbe és erőfeszítésbe telik, hogy szoros kapcsolatot alakíts ki valaki mással, és ez a fajta barátság ritkán jön létre, ha nem vagy teljesen nyitott rá.

4. Azt hiszed, mások nem értik meg a helyzetet

Mire fiatal felnőtté válsz, valószínűleg legalább egy párkapcsolati szakítást átéltél már. Mivel ez elég általános élmény, számtalan dal, film, könyv, cikk foglalkozik a szakítás fájdalmával és a megküzdési stratégiákkal. A legtöbb tanács romantikus kontextusban fogalmazódik meg, ezért ha baráti szakításon mész keresztül, úgy érezheted, hogy téged senki sem ért meg. Pedig a barátságok is napi szinten szakadnak meg, csak jóval kevesebben beszélnek róla.

5. Friss híreket kapsz az exbarátról

Közös ismerősön keresztül vagy csak valamelyik közösségi oldalon tudomásodra jutnak az exbarát életének új részletei, amik fájdalmasan emlékeztetnek az egykori közös élményekre. Ez hozzájárulhat ahhoz is, hogy úgy érezd, még mindig része vagy az adott személy életének, ami pedig akadályoz a továbblépésben.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top