Család

Megbírságoltak egy énekesnőt, mert nem a családjával ünnepelte a születésnapját

Születésnapi bulija miatt gyűlt meg a baja a hatóságokkal egy énekesnőnek Tádzsikisztánban, mert nem családjával, hanem inkább barátaival és rajongóival ment ünnepelni.

Firuza Hafizovának büntetésből több mint 130 ezer forintnak megfelelő bírságot kell fizetnie – közölte szerdán a helyi sajtó a tádzsik ügyészségre hivatkozva. Az ügy előzménye, hogy előkerült egy videó, amelyen az énekesnő látható, „amint barátai és ismerősei társaságában ünnepli születésnapját december 12-én 20 és 23 óra között” – olvasható az ügyészségi közleményben.

Rajongói klubja a 34 éves Firuzát „Tádzsikisztán királynőjének” hívja. Az énekesnő ötvözi a hagyományos perzsa dallamokat az elektropoppal, egyes klipjeinek nézettsége az interneten eléri az egymilliót. A főváros, Dusanbe egyik bíróságán viszont azzal vádolták meg a népszerű előadóművészt, hogy megsértette azt a törvényt, amely a születésnapokat családi körben rendeli megünnepelni. A 2007 óta hatályos szabályozás – a helyi sajtó szerint – a pazarló ünnepségeknek szabna gátat a szegénység sújtotta országban.

Forrás: Firuza Hafizova FB

A bírálók szerint viszont a rendelet csak arra szolgál, hogy az állami tisztségviselők nagy összegeket zsaroljanak ki az emberekből – az énekesnőtől követelt összeg például kéthavi átlagfizetésnek felel meg. 2015-ben hasonló bírsággal sújtottak egy férfit, aki egy bárban a barátaival ünnepelte születésnapját, és fotókat tett fel az internetre a mulatságról a születésnapi tortával.

Az Afganisztánnal határos, nyolcmillió lakosú Tádzsikisztán a legszegényebb szovjet utódállam, az iszlám fundamentalizmus melegágya. Az ország tekintélyelvű ura Emomali Rahmon elnök. 2016-ban a tádzsikisztáni választópolgárok egy népszavazáson hagyták jóvá azt az alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy Rahmon korlátlan alkalommal indulhasson az elnökválasztáson, és így akár élete végéig államfő maradhasson. (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top