Család

Súlyos biztonsági kockázatot találtak két autós gyerekülésnél

Megbukott két autós gyerekülés a nemzetközi fogyasztóvédők biztonsági tesztjén.

A „szerencsés” innen nézve annyi, hogy egyik termék sincs a magyarországi áruházak palettáján, viszont a külföldi webáruházakból vásárlóknak érdemes figyelniük. A Tudatos Vásárlók közleménye szerint az ICRT (International Consumer Research & Testing) nemzetközi fogyasztóvédelmi hálózat az autós gyerekülések biztonságát vizsgálta egy tesztben, az ő biztonsági tesztjeik pedig a hivatalos standardnál szigorúbb követelményeket állítanak. A teszten a Chicco Oasys i-Size Bebecare + i-Size Base és a Babystyle Oyster Carapace Infant + Duofix i-Size Base autós gyerekülés elbukott. 

Megjegyzik, mindkettőnél nagy a veszélye annak, hogy frontális ütközésnél a benne ülő gyerek kiesik, megsérül, ezért a fogyasztóvédők nem javasolják a termékek használatát.

A Chicco termékénél a gyerekülést a bázistalphoz rögzítő csat törött el, a Babystyle-nál szintén az volt a gond, hogy a gyerekülés kioldódott a Duofix–i-Size bázistalpról. A terméket tesztelték bázistalp nélkül is, úgy viszont jó eredményt ért el, ezért azt javasolják, hogy ha valaki ilyet venne, vagy már ilyen van neki, akkor bázistalp nélkül használja, és felnőtt, 3 pontos biztonsági övvel rögzítse a gyerekülést.

A Chicco azonnal reagált az ICRT megkeresésére, és közölte, hogy a kérdéses termék csak kis mennyiségben került piacra. Hozzátették: visszavonják a terméket a piacról, és segítik azokat a fogyasztókat, akik már megvásárolták. A Chicco a gyerekülés biztonsági szempontból kockázatos részét költségtérítés nélkül kicseréli. Az érintett fogyasztók a gyártó ügyfélszolgálatán tájékozódhatnak.

A BabyStyle gyártója már nem volt ennyire megértő: vitatják, hogy a tesztelt termék nem biztonságos, közölték, hogy megfelel az európai szabvány előírásainak, és termékfejlesztéseik egyik alapvető kritériuma, hogy a termékek biztonsága megfeleljen a fogyasztóvédők szigorúbb követelményeinek is.

Képünk illusztráció. egy 2009-es Kecskeméthez közeli tragikus kimenetelű balesetet követően készült, ahol egy kétéves gyermek életét vesztette. / MTI Fotó: Donka Ferenc

A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján magyarul is elérhető ICRT nemzetközi fogyasztóvédelmi hálózat terméktesztjeinek legfőbb hozzáadott értéke, hogy gyártóktól függetlenül, egységes módszertan alapján készülnek, így hiteles és összehasonlítható információt nyújtanak a vásárlóknak. „A tesztek akár egy-egy gyengébb minőségű terméktől is megóvhatják a fogyasztókat, hiszen korábban is volt már rá példa, hogy az ICRT autós gyerekülés tesztjén rosszul szerepelt terméket a gyártó ennek hatására visszavont a piacról” – hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top