Család

Így készítsd fel tinédzser gyerekedet az első együttlétre

Egy kamasszal semmiről sem könnyű beszélgetni, hát még egy olyan kényes témáról, mint az első szex. Azért próbáljuk meg. Íme pár fontos dolog, amit mindenképpen mondjunk el útravalónak.

Bármennyire is szeretnénk azt gondolni, hogy a mi gyerekünk még kicsi ehhez, még biztosan nem tart ott, hogy a szex érdekelje, szinte biztos, hogy tévedünk. Tuti, hogy sokkal többet tud vagy legalábbis tudni vél, mint azt mi gondoljuk. Az internetről, a haveroktól, azok nagyobb testvéreitől szinte ömlik rájuk az ilyen-olyan információ.

Legyünk bátrak!

Igen, legyünk kezdeményezők, és inkább tőlünk tudják meg a fontosabb dolgokat, tőlünk kérdezzék meg, mintsem tele legyen a fejük félinformációkkal, kételyekkel és parákkal. Íme pár dolog, amit mindenképpen hozzunk elő a nagy beszélgetésen. Ja, és hogy el ne késsünk a szent beszéddel, a mi fiatal korunkhoz képest, amikor 16-17 évesen volt divat megejteni az első szexuális élményt, mára ez 13-14 éves korban történik meg átlagosan.

Elvárások: komoly elvárásokkal vág bele mindenki az első alkalomba. Mégis idősebbeket megkérdezve viccesnek, kínosnak élték meg az első alkalmat. Mondjuk el, hogy ne legyenek nagy elvárásai, inkább csak egy kellemes együttlétre törekedjen. Talán így nem lesz olyan nagy a csalódás.

Higiénia: hívjuk el a figyelmet az intim higiénia jelentőségére, ha két ember ilyen közeli fizikai kontaktusba kerül. A tisztaság a partner és önmagunk tiszteletének az egyik legfőbb jele.

Óvintézkedések: ez vonatkozik mind a teherbeesésre, mind a nemi betegségekre egyaránt. Fiatal korban elég magas a teherbeesés esélye. Ha kell, magyarázzuk el az óvszer helyes használatát. Emellett persze lehet egyéb kiegészítő fogamzásgátlót beszerezni, akár a szülővel együtt.

Hely és idő: fontos, hogy egy olyan helyet és időpontot válasszanak a fiatalok, mikor nem kell attól tartani, hogy valaki megzavarja őket. Egy rossz élmény egész életre kihathat.

A nem az nem: mindig lehet nemet mondani, bármikor ki lehet szállni, bármikor meggondolhatja magát mindkét fél. Ezt mindenképpen hangsúlyozni kell.

Az első kapcsolat: lehetőség szerint olyan valakit válasszon tinédzserünk, akivel érzelmi kapcsolatot is megél. Próbáljuk elmagyarázni, hogy a szexuális együttlét is teljesen más szinten mozog, ha olyannal éljük meg, akivel érzelmi síkon is egy hullámhosszon vagyunk.

Fájdalom: sok lány tart attól, hogy az első együttlét fájdalmas lehet, talán mert a szűzhártya szerepe nem egészen világos számukra, illetve annak jelentősége az együttlét során. Mondjuk el, hogy apró vérnyomok lehetnek, ez normális. Fájhat is, de ez sok tényezőtől függ. Ezért is fontos a fiatal partnerrel való bizalmi viszony.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top