nlc.hu
Család

Mentális problémák kamaszkorban

Rossz hatással vannak a kamaszokra a testvérek?

Ha több gyereked van, ráadásul közelítenek a kamaszkor felé, akkor érdemes odafigyelned arra az új tanulmányra, melyben a testvérek hatását vizsgálták a tinik mentális egészsége szempontjából.

A Journal of Family Issues című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a több testvérnek lehetnek hátrányai a tizenévesek számára. A nyolcadikosoktól gyűjtött adatokon alapuló kutatás megállapította, hogy a sok testvérrel rendelkező tiniknek a jelek szerint rosszabb állapotban van a mentális egészsége, mint a kisebb családokban élő kamaszoknak.

Az egykéknek jobb?

„A több gyermeket nevelő szülőknek kevesebb erőforrásuk lehet az otthoni stressz csökkentésére a kevesebb gyermeket nevelő szülőkhöz képest” – írják a tanulmány szerzői. A kutatók azt is megállapították, hogy minél közelebb van életkorban a kisebb testvér a kamaszhoz, annál erősebb az összefüggés az ingatag mentális egészséggel.

„Az életkorban közeli testvérek jobban versengenek a szülők részéről azokért a fajta erőforrásokért, amelyekre egy gyermeknek szüksége van” – indokolják az eredményeket a szerzők, hozzátéve, hogy a kisebb testvérnél nem találtak összefüggést a kamaszkori mentális nehézségek és a testvérek száma között.

A kutatók csaknem 19 ezer gyermek adatait gyűjtötték össze az Egyesült Államokban és Kínában, akiknek átlagéletkora 14 év volt. Azt találták, hogy a Kínában testvérek nélkül élő gyerekek mentális egészsége tűnt jobbnak, míg az Egyesült Államokban az egyke és az egy testvérrel rendelkező gyerekek mentális egészsége volt jobb, mint a több testvérrel rendelkező résztvevőké.

A testvérek száma

Ez valószínűleg azért van, mert az egynél több gyermeket nevelő szülőknek meg kell osztaniuk a figyelmüket. Samantha Quigneaux pszichoterapeuta és a Newport Healthcare családterápiás igazgatója szerint a szülői figyelem hiánya olyan hátrányokat okozhat a kamaszoknál, mint az alacsony önértékelés, a bizonytalanság és az egészséges kapcsolatok kialakításának nehézsége.

„A több gyerek nagyobb versenyt jelenthet a szülők idejéért és figyelméért, és azoknál a gyerekeknél, akik következetlen vagy elégtelen figyelmet tapasztalnak, kialakulhat az elhanyagoltság érzése, ami mentális problémákhoz vezethet” – mondta a szakember. Quigneaux azonban arra is rámutatott, hogy a figyelem mennyisége, amelyre bármelyik gyereknek szüksége van ahhoz, hogy megfelelően boldoguljon a világban, eltérő lehet. Ez nem teljesen számszerűsíthető, és nem is általánosítható minden gyerekre.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Korkülönbség vs. mentális egészség

A tanulmány szerint a testvérek közötti korkülönbség a mentális egészségre is hatással van, a szoros korkülönbség összességében rosszabb eredményekhez vezet a kamaszoknál. A terapeuta szerint ez a tendencia összefügghet azzal, hogy az egymáshoz közeli életkorban lévő testvéreket hajlamosak a szülők ugyanúgy kezelni, mivel életkoruknál fogva hasonló érési szakaszban vannak.

A valóság az, hogy lehet, hogy korban közel állnak egymáshoz, de egyéni szükségleteik vannak, és szülőként hajlamosak vagyunk ezt figyelmen kívül hagyni. Más szóval, nem különböztetjük meg az egyéni igényeiket vagy perspektíváikat.

Quigneaux úgy véli, hogy a gyerekek összehasonlítására is oda kell figyelni szülőként, főleg, ha közel vannak egymáshoz korban. Megteszik ezt ők maguk is, nem kell még nekünk is rátenni egy lapáttal, hiszen az érzékeny kamaszlélek hamar elindul a szorongás felé, az összehasonlítás pedig alapot adhat az önértékelési problémák kifejlődésének is.

A testvérek pozitív oldala

Ez a tanulmány azért még nem jelenti azt, hogy inkább ne is legyenek testvérei egy gyereknek, mert azért az élet több pontján is pozitív hatással vannak a testvérek egymásra. Kamaszok esetében is hozzájárulhatnak a testvérek a mentális egészséghez is például azzal, hogy érzelmi támogatást nyújtanak egymásnak, elősegítik a társas kapcsolatok érzését és egy belső szociális hálózatot hoznak létre. „A testvérek egyedi megértést nyújthatnak egymásnak, megoszthatják az összetartozás érzését, és társaságot jelentenek mind a pozitív, mind a kihívásokkal teli időszakokban – mondta Quigneaux.

Olyan ez, mintha egy zenekarba vagy egy sportcsapatba születnénk.

Az egyke gyerekek talán több figyelmet kapnak a szüleiktől, mint a testvérekkel rendelkezők, de az utóbbi csoport kapcsolatba kerül a testvérekkel, ami bizonyos értelemben pótolja a szülők megosztott figyelmének hiányát.

Források: 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top