Család

99 év börtönt kaphat az az orvos, aki abortuszt hajt végre

Megszavazták az USA legszigorúbb abortusztörvényét Alabama államban.

Az alabamai szenátus megszavazta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét – írja az MTI. Azt az orvost, aki – a terhesség bármely szakaszában – magzatelhajtást hajt végre, 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják, és azokat is 10 évig terjedő börtönre ítélhetik, akik csak megkísérelnek terhességmegszakítást végrehajtani. A nem művi abortuszt elszenvedő nők nem vonhatók büntetőjogi felelősségre. A törvény egyetlen esetben tesz kivételt: csak akkor lehet a terhességet megszakítani, ha az anya élete veszélyben van, vagy nagyon komoly egészségkárosodás fenyegeti.

Pró-life tüntetők Philadelphiában (Fotó: Bastiaan Slabbers / NurPhoto)

A déli állam törvényhozásának republikánus többségű felsőháza hosszas vita és a demokrata párti szenátorok obstrukciós kísérletei után 25:6 arányban szavazott a tiltás mellett. A szintén republikánus többségű képviselőház a múlt hónapban már elfogadta a törvényt, amely most a kormányzóhoz kerül aláírásra. A republikánus kormányzó, Kay Ivey kedd este nem kommentálta a törvényhozók döntését.

Az első kommentárok szerint ha a kormányzó aláírja a döntést, akkor a törvénynek várhatóan perek sorával kell szembenéznie, és nem zárható ki az sem, hogy az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerül.

Idén eddig négy amerikai tagállamban: Georgiában, Kentuckyban, Ohióban és Mississippiben hoztak olyan törvényt, amely a magzat első szívdobbanásától, azaz körülbelül az áldott állapot hatodik hetétől kezdve megtiltja az abortuszt. Az alabamai törvény azonban már a fogantatás pillanatától tiltja a magzatelhajtást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top