Család

Ezért ne hagyd ki soha az esti puszit

Az életminőségünk, az, hogy hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, gyakran egészen apró kis gesztusokon múlik. Néha nem is vagyunk tudatában ezek jelentőségének, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk. Ilyen a gyerekeknek a lefekvés utáni esti puszi, amely hozzásegíti őket a nyugodt alváshoz.

Nem is gondolnánk, de az ilyen pár másodperces vagy pár perces összebújás mindennapos rutinja hihetetlen érzelmi köteléket tud kialakítani, és megalapozhatja gyerekünk magabiztosságát is. Tőle fontosnak érezhetik magukat, és biztonságosnak a környezetet. Az esti puszi megszelídíti a rémisztő éjszakai árnyakat, megnyugtatja a kis lelküket.

A puszi ereje

Abban az esti pusziban minden benne van: anya/apa szeretete, a finomság, a nyugalom, az elfogadás, a védelem, az ölelés és a biztonság. Ezek pedig mind kellenek ahhoz, hogy gyerekünkből majd egyszer egészséges felnőtt váljék.
A gyerekek ráadásul gyakran félnek az elalvástól: egyedül maradnak egy sötét szobában a néha ijesztő gondolataikkal. És itt lép a képbe az egyszerű kis esti puszi, amely képes elüldözni a legfélelmetesebb és leghatalmasabb képzeletbeli szörnyet is, hogy aztán jöhessen a nyugodt alvás.

Éjszakai puszi

A szülői puszival elaludni azt az érzést keltheti a kicsikben, hogy nincsenek egyedül a szobában: anya és apa őrangyalként vigyázza álmukat. Ez egy igazi, valós érzés, hogy ténylegesen nincsenek egyedül. Ha éjszaka felriadnak, sírva egy rossza álom, vagy amiatt, hogy nem találják a szülőket, sokszor egy puszi, egy ölelés, egy mellébújás segít, hogy gyorsan megnyugodjanak.

Alakítsuk ki a gyerek és az egész család esti rutinját: a fürdés utáni ágyba bújást egy esti mesével indíthatjuk, majd egy kis beszélgetés, és jöhet az álomba ringató jóéjtpuszi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top