Család

Lime-ot facsart, ronda égési sérülés lett a vége

Courtney Fallon a saját kárán tanult, mi legyünk okosabbak!

Hőségriasztás van, zizzenek a klímaberendezések, felpörögnek a ventilátorok, rebbennek a legyezők országszerte, de sokaknak eszükbe jut nyilván az is, hogy készíteni kéne valami jó hideg italt, akár némi alkohollal, akár anélkül. Na, hát valahogy így gondolkodott az amerikai Courtney Fallon is, amikor vendégeket hívott a kertjébe az emlékezet napja nevű nemzeti ünnepre – nekiállt margaritát csinálni, és szépen le is facsart hozzá saját elmondása szerint több száz lime-ot. A számadatból ítélve elég jó lehetett a buli, a másnap viszont a házigazdának elég rosszul sikerült, és nem a macskajaj miatt. Hanem azért, mert arra ébredt, hogy így néz ki a kézfeje:

A látványhoz persze erős fájdalmak is társultak, úgyhogy orvoslátogatás lett a dolog vége, melynek során kiderült, hogy elég rossz ötlet volt kint, a napon dolgozni a lime-mal, a gyümölcs felületén ugyanis megtalálható az a furokumarin nevű anyag, amely rendeltetése szerint a fotoszintézishez szükséges, de ha a bőrre kerül, és huzamosabb ideig napfény éri, pontosan olyan égési sérüléseket okoz, mint amilyeneket Fallon szerzett. A jelenség neve fitofotodermatitisz, és két dolgot érdemes tudni róla:

  • az egyik az, hogy bár idővel általában magától is elmúlik, irtózatos fájdalmakat tud okozni, ezért ha a tünetek súlyosak, érdemes vele orvoshoz fordulni, 
  • a másik pedig az, hogy bár angolul az ilyen égési sérüléseket lime burnsnek is szokták nevezni, nemcsak a lime okozhat fitofotdermatitiszt, hanem az összes többi citrusféle, valamint többek közt a zeller, a petrezselyem, a sárgarépa, a füge és egyes ernyősvirágzatú fűfélék is, tehát a koktélkészítésen kívül kertészkedés vagy egy erdei séta során is vigyázni kell vele.

Okos ember más kárán tanul: mielőtt gyümölcsökkel, zöldségekkel, növényekkel heveskednénk a tűző napon, jusson eszünkbe Courtney Fallon esete, és legyünk óvatosak!

via

Kimelt kép: Tesa Robbins / Pixabay

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top