Család

Egészségesebb leszel, ha heti kétszer a barátaiddal lógsz

Tudományos magyarázat is van.

Egy kis érdemi idő a barátainkkal feltölt, és erőt ad a következő napokra. Olyan, mintha a lelkünket simogatnák. És kiderült: tudományos bizonyíték is van arra, hogy ez így van. Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint heti két alkalommal „kell” a barátainkkal időt tölteni ahhoz, hogy ennek a pozitív hatása a testi-lelki egészségen is megmutatkozzon.

A kutatás azt is kiderítette, hogy azok, akiknek több barátjuk van, kevesebbszer betegszenek meg, gyorsabban épülnek fel egy-egy műtét után, és általánosságban is kevésbé valószínű, hogy meghalnak.

Dr. Robin Dunbar, a kutatás vezetője elmondta, hogy mindkét nem képviselői átlagosan heti két alkalommal találkoznak a barátaikkal, és hogy ez mind a férfiak, mind a nők számára előnyös.

Egy kis idő a barátokkal. Fotó: Pexels.

A nőknél ez azért van, mert úgy tűnik, jobban reagálnak a stresszre, ha vannak barátaik – a velük való találkozás oxitocin hormont szabadít fel, ez a kötődés- és szeretethormon sokat segít a nehéz helyzetekben.

A férfiak számára ugyanennyire fontos a társaságuk. „Rengeteg közös programra van lehetőség a közös sportolástól kezdve a sima szombat este kanmurikig, viszont ahhoz, hogy a barátságok erősek maradjanak, érdemes hetente kétszer találkozni a hozzánk legközelebb álló négy emberrel” – foglalta össze dr. Dunbar.

(Delish)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top