Család

A nagyszülők is tudják, hogy mi a Facebook

A technológiák folyamatos fejlődése, az idegen szavak beépülése gyermekeink beszédébe hablattyá válik, ha nem követik az idősebbek is a változásokat.

Skype-olás a nagyival, chatelés a papival, just dance játék a nagyszülőkkel – mind olyan tevékenységek, melyek ma már hétköznapjaink részét alkotják. De beszélhetünk még olyan fogalmakról is, mint Minecraft, Google kereső, Fortinite és társai, melyek az utóbbi években lettek a mai gyermekek mindennapi szókincsének részei. 

Digitális nagyszülők

Az Egyesült Államokban mintegy 70 millió nagyszülő van – tehát az egyik legnagyobb és legerősebb fogyasztói szegmens az országban a Grandparents.com szerint. A nagyszülők túlnyomó többsége legalább naponta egyszer „létezik” online. Néhány további statisztika a demográfiai adatokról:

  • 92 százalék naponta legalább egyszer online,
  • 83 százalék online szörföl, kutat,
  • 70 százalék online vásárol,
  • 67 százalék rendszeresen vásárol online,
  • 99 százalék megosztja a dolgokat az interneten a családdal és barátaival,
  • 97 százalék a levelezést használja a legtöbbször, de többségük a Facebookot, a Skype-ot és az Instagramot is használja.

2025-ig a Grandparents.com becslése szerint az amerikaiak negyede nagyszülő lesz. Ne feledjük, hogy a digitális kifejezés nem jelenti azt, nem egyenlő azzal, hogy „fiatal”.

nagyszülők internet számítógép

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

A Facebook, az Instagram, a Pinterest és az online szerencsejátékok egyre népszerűbbek lesznek az idősebb korosztály körében is, míg a fiatalabbak egyéb digitális újdonságok felé nyitnak. A blogger édesanyák végül majd nagymama bloggerekké válnak, és továbbra is terjesztik majd a szóbeszédet az új termékekről és azokkal kapcsolatos tudásukról, ismereteikről.

Segíts a nagyszülőknek!

A mai nagyszülők sokkal aktívabbak és nyitottabbak a média élményeire, mint a múltbeliek. Ők azok, akik jobban részt vesznek gyermekeik és unokáik életében, akár a köztük lévő nagy távolság ellenére is. Azonban egyes nagyszülők számára mindez bonyolultnak tűnhet: információkeresés, online beszélgetés a barátokkal, banki tranzakciók, járatfoglalás, vásárlás, a nyaraláson készült fotók és videók megosztása. Ezek a tevékenységek bizony a pálya széléről trükkösnek tűnhetnek a nagyszülők számára. 

Bár úgy tűnik, minden pillanatról pillanatra változik, azért vannak konstans dolgok, melyek könnyen megtanulhatók. Megéri energiát fektetni bele és megtanulni használni a számítógépeket és egyéb kütyüket, illetve használni az internetet, hiszen megannyi előnnyel jár: a családdal online tarthatják a kapcsolatot – még akkor is, ha esetleg egymástól távol élnek –, videocsetelhetnek, megoszthatják egymással fotóikat, de akár online elintézhetik a bevásárlásokat is, cipekedés nélkül.

Az internet egy csodálatos eszköz, amely az életünket sok szempontból segítheti egészen az információk megismerésétől a kíváncsiság kielégítésén át a gyakorlati felhasználásig. A nagyszülőknek is meg kell adni minden lehetőséget arra, hogy éljenek az internet előnyeivel, és ne maradjanak le a fiataloktól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top