Család

Áldatlan állapotok uralkodnak egy budapesti gyermekotthonban

Cigizés, kukaborogatás, lejárt ételek és patkányürülék.

A budapesti Esze Tamás Gyermekotthon szomszédságában lakók fordultak panasszal az ombudsmanhoz, elmondták, tarthatatlan állapotok uralkodnak az intézményben. A gyerekek dohányoznak, késő este randalíroznak, tüzet gyújtanak, kukákat rugdosnak – írja a Hvg.

A megkeresés nyomán a biztos helyszíni vizsgálatot rendelt el, melynek során összetört szekrényeket, kibelezett kárpitos bútorokat, szétdobált tárgyakat, cigarettacsikkeket, szabadon hozzáférhető gyógyszeres szekrényt, málló vakolatot, rossz állapotban lévő udvart, sportpályát láttak. A raktárban több éve lejárt élelmiszereket és feltehetően rágcsálóktól származó ürüléket is találtak.

A vizsgálat azt is feltárta, hogy az otthonban a 26 álláshelyből mindössze 16-ot tudtak betölteni.

Az intézményben elhelyezett 26 gondozott közül életkoruk alapján 16-an tankötelezettek, a kevés dolgozó azonban nem ellenőrzi, hogy valóban iskolában vannak -e. A helyszíni vizsgálat idején 8 gyermek tartózkodott az intézményben, a többiekről nem volt információ.

Az ombudsman az emberi erőforrások miniszterét a gyermekvédelmi szakellátás rendszerében dolgozók anyagi megbecsülésének mielőbbi, tényleges javítására kérte fel, a visszásságok megszüntetése, a továbbiak megelőzése érdekében pedig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és a Bólyai Gyermekotthoni Központ vezetőjéhez fordult.

(Kiemelt kép: illusztráció, Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top