Család

Így veszik fel a legtöbben a babaváró hitelt

Kiderült, hogyan venné fel a többség a kölcsönt.

Ugyan még csak negyedik napja igényelhető a babaváró kölcsön, de már most egyértelműen látszik, hogy mekkora összeg és futamidő a legnépszerűbb a lakosság körében. Az is kiderül a Bank360 legfrissebb adataiból, hogy hol érdeklődnek leginkább az új családtámogatás után. A Bank360 több mint 10 ezer érdeklődés alapján vizsgálta meg, hogy az ügyfelek honnan, milyen futamidővel és mekkora összegben vennék fel legszívesebben a babaváró hitelt.

Az első néhány nap adataiból nem meglepő módon kiderült például, hogy az igénylők elsöprő többsége, 79,5 százalék 10 millió forintos hitelösszeggel számol. 3,9 százalék 5 millió forintot igényelne, 2,4 pedig 8 millió forintot. A Bank360 szerint érthető, hogy szinte mindenki a legmagasabb hitelösszeget szeretné, hiszen egyszeri lehetőségről van szó, azaz ha valaki már igényelt 5 millió forint babaváró hitelt sikerrel, később már nem tud további 5 millió forintot felvenni, de az is a magas hitelösszeg mellett szól, hogy egyes pénzintézeteknél már nagyon alacsony jövedelemmel, akár minimálbérrel is igényelhetjük ezt az összeget, amennyiben terhelhető a törlesztőrészlettel a fizetésünk. A második leggyakrabban kalkulált hitelösszeg 5 millió forintnyi babaváró kölcsön. Ekkora kölcsönt az érdeklődők mindössze 4 százaléka keresett.

Banki dolgozó ügyféllel (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Szintén várható módon 20 éves futamidővel kalkulálnak a legtöbben, az érdeklődők 84,5 százaléka a leghosszabb futamidővel számol, hiszen így a legkedvezőbb a törlesztőrészlet. Többen keresnek 10 (4,6%), 15 (2,6%) és 19 éves (4,3%) futamidővel is babaváró hitelt. Az alacsonyabb futamidő egyben kisebb hitelösszeget is jelenthet, hiszen a rendelet szerint a törlesztőrészlet nem haladhatja meg az 50 ezer forintot, ami például 15 éves futamidővel számolva nagyjából 8,3 millió forint hitelösszegre ad lehetőséget, míg a 10 éves futamidő 5 700 000 forintot jelent.

Babaváró Budapest

Érdekesebb, hogy mely bankokat preferálják az érdeklődők: az adatokból az látszik, hogy nagyjából 50 százalék attól a banktól venné fel a kölcsönt, ahol a számláját is vezeti, míg az érdeklődők másik fele keresi azokat a pénzintézeteket, ahol akár kedvezőbb feltételekkel juthat a babaváró hitelhez, például alacsonyabb minimumjövedelem-elvárással vagy valamilyen egyedi kedvezménnyel.

kismama, babahitel

A jogosultak 35-40 százaléka törleszt már valamilyen hitelt. Ezeket nem lehet majd kiváltani. Fotó: iStock

Elsöprő viszont a fővárosi érdeklődők aránya. Bár a lakosság nagyjából egyharmada él Budapesten, az összes igénylő közel fele, 47 százaléka innen érdeklődött a babaváró hitel iránt, azaz óriási Budapest felülreprezentáltsága az ország más területeihez képest. A fővárost Pest megye követi (8,2%) majd Hajdú-Bihar (4%) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (3,8%). Az összes érdeklődő közül 2,5 százalék külföldről érkezett az oldalra, továbbá sokan érdeklődnek levélben is külföldi munkáltatótól származó jövedelem elfogadásával kapcsolatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top