Család

„Tehetetlennek éreztem magam” – egy apa vall a szülés utáni depressziójáról

A szülés utáni depressziót az anyukák betegségének gondolnánk, pedig az apákat is utolérheti.

A 27 éves Ross Hunt egy blogban mesél a világnak arról, hogy mit élt át a kislánya születése után. „A legrosszabb a tehetetlenség érzése volt. Próbáltam felülkerekedni a helyzetemen, de nem ment” – mondta a férfi, aki úgy érezte, hogy a kislánya, Isabelle nem szereti őt, nem tud neki apaként megfelelni. Ráadásul egy régi traumát is visszahozott az állapot, még 17 éves korában meghalt egy barátja, amiért magát hibáztatta, bár nem volt hibás. A kislánya születése után az ezzel kapcsolatos szorongás is visszatért az életébe.

Ross még mindig gyógyszert szed, és azon aggódik, nehogy második gyermeke születése újra előhozza a depressziót, de közben a blogon keresztül sokat dolgozik azon, hogy önmagán kívül más férfiaknak is segítsen, mert mint mondta, a betegség sokakat érint, csak nem beszélnek róla.

A témában egy kutatás is készült, ami rámutatott, hogy a brit szülők 73 százaléka elismeri, hogy a szülővé válás után szorongással küzdött, és 77 százalékuk elszigeteltséget is érzett a gyermeke miatt. Az Egyesült Királyságban élő szülők 78 százaléka egyetértett abban, hogy a közösségi média hamis képet közvetít a szülőségről (is), és ez káros hatást gyakorol a szülőkre.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top