Család

A gyerekek fele csetel a neten idegenekkel

Elég ijesztőre sikerült egy új tanulmány: túl sok gyerek netezik felügyelet nélkül, és simán szóba áll idegenekkel.

Az már mindenkinek természetes, hogy megtanítja, hogy a gyerek ne beszéljen idegenekkel az utcán, de az online jelenlétről valahogy elfeledkezünk. Pedig a neten nagyobb veszélyben vannak a gyerekeink, mint a valóságban.

A Center for Cyber Safety and Education tanulmányában nyolcadikos gyerekeket kérdeztek, és azt találták, hogy 40 százalékuk vadidegenekkel beszélget az interneten. Persze nem minden idegen potenciális pedofil vagy baltás gyilkos, sőt még az sem biztos, hogy ezek az idegenek felnőttek, de mégis olyan emberek, akikről semmit sem tudunk.

A legtöbb netes kommunikáció valószínűleg teljesen ártalmatlan, és a korosztályából talál idegeneket a gyerek, akikkel kapcsolódhat játékon vagy közös érdeklődési területen keresztül, de azért a szülőknek nem árt jobban odafigyelni a gyerek online életére. 

A kutatásban részt vevő gyerekek feléről kiderült, hogy már adták meg a telefonszámukat a neten idegeneknek, 21 százalékuk beszélt telefonon így idegennel, és 30 százalékuk rendszeresen üzenetet vált olyanokkal, akiket az életben nem ismer. Sőt a gyerekek 15 százaléka már találkozóra is elment a netes ismerőssel, 11 százalékuk egyenesen behívta az idegent a lakásába, vagy elment hozzá látogatóba.

internet gyerek tanulmány

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

A kutatásból azt is megtudhatjuk, hogy a gyerekek 29 százaléka a szülők szabályait áthágva internetezik, és több mint 20 százalékuk felnőtt programokat is használ, miközben letagadja a szülei előtt. Ha pedig ez még nem lenne elég: hétköznap este 11 után a gyerekek 33 százaléka még netezik a telefonjáról, ami nyilván nem szülői engedéllyel történik.

Természetesen nem az a megoldás, hogy letiltjuk a gyerekeket a netről, hanem ha komolyan vesszük a veszélyeket, és sokkal jobban figyelünk arra, mit művelnek online a gyerekeink.

Nemcsak az idegenek és sorozatgyilkosok miatt, hanem azért is, mert a túl sok közösségi oldal, túl sok virtuális jelenlét negatív hatással lehet a gyerekek önértékelésére, és szorongást idézhet elő. Ezért érdemes konfliktust felvállalva a gyerek YouTube-fiókját átállítani „szülői felügyelet” módba, az otthoni internetre védelmet tenni, hogy ne tudjon megnyitni 18-as karikás tartalmakat, és a telefonján is beállítani egy őrszemet, amely figyeli az online életét.

Legyen privát szférája, nem buzdítunk arra senkit, hogy törje fel a gyerek levelezését, de a saját érdekében tudnunk kell, merre jár, amikor az interneten szörföl. Minderről pedig nyíltan és egyenesen beszélni kell a gyerekkel, elmondani, milyen veszélyek leselkednek rá, ha idegenekkel beszélget, és ha kell, ezerszer elismételni, hogy legyen óvatos, mielőtt kiadja a személyes adatait. Elég, ha százból egy idegen akar rosszat, úgyhogy jobb félni, mint megijedni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top