Szabadidő

Ezekkel a játékokkal készítheted fel a gyereket az álhírek világára

Napjainkban egymást érik az ilyen-olyan átverések, legyen szó városi legendákról, propagandáról vagy épp áltudományos hókuszpókuszról. A jó hír, hogy lehet ellenük védekezni!

Az álhírek korában élünk, bár igaz, az átverések, szenzációhajhász megtévesztések csaknem egyidősek az emberiséggel, mégis, az elmúlt években láthattuk, ahogy a közösségi média térhódításával – na meg Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépésével – egyre több embert érnek el az ilyen és efféle tartalmak.

Nemrég az nlc olvasói is találkozhattak azzal a cikkünkkel, amely egy médiapedagógiai alapítvány és az Urban Legends magyar legendavadász weboldal együttműködéséről szólt, amelynek célja, hogy az álhírek elleni küzdelmet, a médiatudatosságot közelebb vigye az iskolás gyerekekhez, kifejezetten erre a célra fejlesztett képzésükkel.

Álhírek mindig is voltak, mindig is lesznek, de ez nem jelenti azt, hogy ne harcolhatnánk ellenük (Fotó: iStockphoto)

Ez a képzés azonban csak szeptemberben indul, akkor is csak tesztüzemben, így azok a szülők, akik már most szeretnék felvértezni gyerekeiket az álhírek elleni tudással, az internethez fordulhatnak segítségért, szerencsére Marinov Iván, az Urban Legends szerkesztője rájuk is gondolt, és összegyűjtött egy párat az álhírellenes online játékokból. Tény, hogy egyelőre csak angol nyelven elérhető oldalakról van szó, de egyrészt így nyelvgyakorlásnak sem utolsó lehetőség, illetve akár a felnőttek is tanulhatnak pár trükköt, amelyekkel elkerülhetik a következő hoaxot.

BBC iReporter

A brit közszolgálati média saját gyártású álhírellenes oldalán a felhasználók a BBC újságíróinak bőrébe bújhatnak, és így kell reagálniuk napközben a különböző hírekre. Nem rossz ismerkedés a média világával, akár azoknak is ajánlható, akik maguk is fontolgatják, hogy újságírói pályára lépjenek, különösen, hogy munka közben fontos tartani az egyensúlyt a szakértők, az ingyenreklámra hajtó vállalatok, a politikusok és a megbízható források között.

Megvédjük a híreket!

A NewsFeed Defenders című játékban egy hírfolyamban megjelenő információkat kell leellenőrizni egy beépített Google-kereső segítségével. A játék célja, hogy egyfajta moderátorként, szerkesztőként megbízhatóan és hitelesen tájékoztassuk az olvasóinkat, ez azonban távolról sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik.

Nehéz az álhírgyártó élete

A Cambridge-i Egyetem és egy holland álhírvadász oldal, a DROG együttműködéséből született az Bad News című oldal, ahol a játékosok kipróbálhatják, mi mindenre kell odafigyelnie egy kamuhíreket gyártó oldalnak, sőt, egyből maguk is nekiláthatnak az olvasókat megvezető tartalmak összeollózásának, mindezt úgy, hogy közben ügyelni kell, hogy a lehetőségekhez mérten „hiteles” oldalt üzemeltessenek, vagyis minél több naiv olvasót ejtsenek át. A játékot akár iskoláknak is ajánlják, az órai felhasználáshoz a készítők részletes útmutatót adnak.

Tények Tindere

Az American University által fejlesztett Factitious című játék a népszerű társkereső mechanizmusát alkalmazza: a felhasználónak feldobott hírekről balra vagy jobbra húzással kell eldönteni, hogy álhírről vagy hiteles információról van szó. Az oldal ráadásul díjazza a tájékozódást, ugyanis külön pontokat ad a valódi hírek elolvasásáért.

A teljes poszt az Urban Legends oldalán folytatódik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top