Család

Tanítsd meg a fiadat, hogy tisztelje a nőket!

A mostani szülőkön múlik, milyenek lesznek a férfiak a következő generációban.

Az, hogy a jövőben hogyan bánnak a férfiak a nőkkel, mennyi tisztelettel fordulnak feléjük, azon múlik, most milyen nevelést kapnak. Chavez Perez a Respect: Everything a Guy Needs To Know About Sex, Love, and Consent című könyv szerzője kifejezetten ebben a témában végzett kutatásait összegezte, hogy segítsen a szülőknek a fiúk nevelésében.

Véleménye szerint a gyerekek a szülők példájából tanulnak a legtöbbet, ezért nem az a fontos, amit mondanak a fiúknak, hanem ahogy viselkednek a többi emberrel és a gyerekkel.

1. Tiszteld önmagad!

Azt kell megtanítani a gyerekeknek, hogy ne menjenek bele olyan helyzetekbe, amivel a legrosszabbat hozzák ki magukból. Ha tiszteled magad, akkor nem teszel úgy, mintha valaki más lennél társaságban, nem játszol szerepet, csak azért, mert azt hiszed, így jobban fognak kedvelni a többiek. Azt a példát mutasd a gyerekednek, hogy inkább vállalja a saját véleményét, értékeit, és ne adja fel önmagát a kortársai miatt.

2. Ne pletykálj!

Sem a szomszédról, sem az osztálytársról, sem a kollégáidról ne pletykálj a gyerek előtt, mert ezzel azt tanítod, hogy rendben van, ha megszólunk másokat a hátuk mögött. Ez a melegágya annak, amikor egy lányról kezdenek terjeszteni rossz híreket a fiúk egymás között.

fiúk gyereknevelés tisztelet

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

3. Tiszteld a gyerek határait!

Azt szeretnéd neki megtanítani, hogy tiszteletben kell tartania mások, a lányok, nők testét és döntését. Ez ott kezdődik, hogy szülőként te is tiszteletben tartod az ő testét és határait. Nem teszel megjegyzéseket a testére, nem öleled meg, ha nem akarja, nem kényszeríted arra, hogy puszit adjon a nagyinak, ha ellenkezik. És másokkal is tisztelettel bánsz a gyerek szeme előtt, mert csak így mutatsz jó példát neki.

4. Egyenlően oszd el a házimunkát!

Bármennyire is furcsán hangzik elsőre, a házimunkának nagy szerepe van a gyerekek nevelésében. A fiúk esetében még nagyobb hangsúlya van, hiszen társadalmi szinten az a tévhit él még mindig a fejekben, hogy a házimunka a nők dolga. Nem akarhatod, hogy ezt tanulja el a fiad a szüleitől.

Ha úgy nő fel, hogy azt látja, az anyja és apja egyenlő mértékben veszi ki a részét a házimunkából, és neki is adnak korának megfelelő feladatokat a ház körül, akkor sokat tanul a nemek közti egyenlőségről, és nem azt fogja elvárni a feleségétől felnőtt korában, hogy házicselédként kiszolgálja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top