Baba

Ezért jó, ha a fiad babázni akar

Nem kell elvenni a fiúktól a babákat a sztereotípiák miatt, sőt nagyon jót tesz nekik, ha babáznak.

Képzelj magad elé egy játszószobát tele játékkal, plüssállatokkal, babákkal, autókkal és vonatokkal. Egy fiú és egy lány bemegy a szobába, a fiú egyenesen a babákhoz, a lány az autókhoz rohan. Ha azt mondod ebben a helyzetben a lánynak, hogy ne nyúljon az autókhoz, mert az nem lányos játék, menjen csak a babákhoz, akkor egyből szexista lennél. Ha viszont azt mondod a fiúnak, hogy tegye le a babát, mert az lányoknak való, akkor senki sem nézne rád furcsán.

Miért nem szabad a babáktól tiltani a fiúkat?

Olyan kultúrában élünk, amiben már az egészen pici fiúkat is lebeszélik a szülők a lányos játékokról, nem engedik nekik, hogy babákkal vagy kiskonyhával játsszanak. Általános jelenség, hogy gúnyolódás kíséri azt a fiút a környezetében a felnőttek részéről, aki mégis valamilyen lányos tevékenységet művel. Sőt néhány szülő egészen odáig elmegy, hogy azt hiszi, ha babázik a fia, akkor homoszexuális lesz.

Pedig a valóság az, hogy a fiúk nem úgy születnek, hogy egyből puskával akarnak lövöldözni és autókat tologatni, az érdeklődési körük ugyanolyan széles, mint a lányoké, csak a társadalmi hatások és elvárások miatt szűkül le már óvodás korukra a kizárólag fiús játékokra.

fiúk játékbaba sztereotípia

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

A babázás pedig egyáltalán nem lányos játék, hanem szerepjáték, aminek rengeteg jó hatása van a gyerekek – fiúk és lányok – fejlődésére.

Csak előnye származhat egy fiúnak is abból, ha hagyjuk babázni – többek között a következő készségeket fejleszti:

  • motorikus készségek,
  • nyelvi készségek,
  • szociális készségek,
  • osztozkodás,
  • együttműködés,
  • problémamegoldás.

A tanulmányokban azt találták, hogy a 3-4 éves fiúk, akik babáznak, általában az apa szerepébe helyezkednek játék közben, és úgy bánnak a babákkal, ahogy az apjuktól látták. A babázás segít a fiúknak abban is, hogy feldolgozzák az érzéseiket, és kieresszék a feszültséget. Például sokkal jobb, ha a fiú a testvére helyett a babának húz be egyet, és úgy korrigálja a viselkedését, hogy nem tesz kárt a környezetében.

A szakértők azt javasolják, hogy hagyjuk játszani a gyerekeket azzal a játékkal, ami érdekli őket, és ne akarjuk őket beszuszakolni a nemi sztereotípiákba, ha egészséges lelkű, kiegyensúlyozott embert szeretnénk faragni belőlük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top