nlc.hu
Baba

Kulcsár Edina felébreszti a gyerekét G.W.M kedvéért

Kulcsár Edináék hajnalban simán felébresztik a 6 hónapos gyereket, ha G.W.M úgy akarja

Kulcsár Edina és G.W.M. új valóságshowja kiverte a biztosítékot a nézőknél, miután a legutóbbi részben hajnali fél háromkor felébresztették a féléves kislányukat.

„Ilyet, hogy az éjszaka közepén felkeltenek egy hat hónapos gyereket…. Csak mert apuka kitalálta mehetnéke van. Nagyon sajnálom a gyerekeket, a nagyobbaknak legalább annyi szerencséjük van, hogy az apjuk ki tudja onnan emelni őket, de az a szerencsétlen kicsi.”

„Persze hajnali fél 3-kor nyugodtan bömböltesd a zenét egy pár hós alvó baba mellett. Meg a lila fényekre is szükség van.”

„Szegény kicsi baba… A fejlődő idegrendszerének baromi jó, hogy neonfényben alszik, mellette hangosan pofáznak és még éjjel felkeltik. Akkor legalább tették volna sötétben, alvás közben a hordozóba. Ahhoz, hogy megnyugodjak kicsit, muszáj volt bemennem a kiságyában békésen alvó kisfiamhoz, hogy adjak neki egy puszit. Csak engem frusztrálnak ennyire ezek az epizódok? Nem értem, hogy miért ül ennyire rám az egész hangulata.”

„Két kisgyerekem van, nekem az egyik legfontosabb, hogy az életükben rendszer legyen, illetve, hogy nyugodtan aludjanak. A kicsi másfél éves, eszembe nem jutna most sem rángatni vagy zavarni a pihenését, nemhogy félévesen.”

A fenti pár idézet csak a jéghegy csúcsa, Kulcsár Edináék körül egyre nagyobb a felháborodás. A Vargáék című reality előfizetéses, ám a Redditre minden részt feltölt frissen egy felhasználó, így tulajdonképpen bárki szembesülhet azzal, hogyan él a Kulcsár Edina-Varga Márk (G.W.M) házaspár az alig féléves gyermekükkel, Amarával. Nyilván csak annyit látunk egy-egy epizódban, amit Kulcsárék láttatni akarnak magukról, de a legutóbbi epizód után úgy tűnik, kevesebb tudatosság van a műsorok szerkesztése, vágása mögött, mint gondoltuk. A depresszióval és szédüléssel küzdő G.W.M ugyanis az epizódban hajnali fél kettőkor kitalálta, hogy Németországba akar utazni a családjával, úgyhogy felébresztette Edinát, a testévérét, a nagymamáját, hogy mindenki pattanjon autóba, de amit a legnehezebben tűrnek a kommentelők, hogy ugyanígy kiugrasztotta az ágyból a saját pici babáját, Amarát is.

Kulcsár Edina és G.w.M.

Kulcsár Edina és G.W.M (Fotó: Trenka Attila)

Persze, lehet, hogy a hajnali fél kettő, csak a realityben volt fél kettő, ám a kommentelőknek abban teljesen igaza van, hogy egy féléves gyereknek egyáltalán nem mindegy mennyit és mikor alszik. A fejlődése szempontjából nagyon fontos lenne, hogy a saját ritmusát tudja követni az alvással, és semmiképpen se verjük fel, ha hajnalban épp mélyen alszik – szegény Amara olyan laposakat pislog a videóban, hogy a szívünk megesik rajta. A videó egyébként több sebből is vérzik, például éleslátóan megjegyzik a kommentelők azt is, hogy G.W.M épp komoly szédüléses tünetek miatt volt kórházban, egy marék gyógyszert szed, úgyhogy lehet, hogy nem annyira jó ötlet vezetni ilyen helyzetben 800 kilométert gyerekkel a háta mögött.

Azért bátor, hogy egy ilyen szédüléses, depressziós időszakában, egy halom gyógyszer társaságában, kis családdal megindul és levezet 800 km-t.

De most maradjunk annál, hogy miért kell egy babát hagyni aludni, és miért kellene a szülőknek ilyenkor a gyerek érdekeit szem előtt tartva esetleg eltolni az indulást, hacsak nem valami irtó fontos ügy miatt kell pont hajnalban autóba pattanni gyerekestül.

„Az alvás életkortól függetlenül létfontosságú a gyermek fejlődése, egészsége és jólléte szempontjából, és a legtöbb szakértő arra bátorítja a szülőket, hogy támogassák gyermekeik alvásigényét, ahogyan csak tudják – olvashatjuk a Psychology Today szakértői cikkében. – A gyerekeknek jóval több alvásra van szükségük, mint a felnőtteknek, és azok, akik eleget alszanak, általában jobban teljesítenek az iskolában, jobb fizikai állapotban vannak, és kevésbé küzdenek depresszióval, szorongással vagy más mentális egészségügyi kihívásokkal. (…)

A csecsemők agya és teste születésük pillanatától kezdve gyorsan fejlődik, és az alvás e folyamat minden aspektusában kulcsfontosságú.

Az élet első évében a csecsemő agya több mint kétszeresére nő; alvás közben a csecsemő agya a bal és a jobb agyfélteke közötti kapcsolatokat alakítja ki, amelyek fontosak a későbbi tanulási folyamat szempontjából. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a több alvással töltött idő a csecsemők fizikai növekedésének különösen gyors periódusaihoz kapcsolódik.”

A kipihent baba boldog baba. A agyfejlődés és az alvás közvetlenül összefüggnek, és a jó minőségű alvás kritikus fontosságú az általános jólét és fejlődés szempontjából. Azért fontos ezt leszögezni, mert a kommentelőkre lehet legyinteni, hogy csak hisztiznek, amiért Kulcsárék felébresztik a babát önös érdekből, de a tudományt nem lehet csak úgy elhessegetni. Természetesen nem egyetlen hajnali ébresztőből lesz a babának baja, hanem ha ez egy tendenciává válik, akkor vezethet olyan gondokhoz a későbbiekben, amit senki sem kívánna a gyerekének.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top