nlc.hu
Baba

A melatonin alkalmazása gyerekeknél

Egyre több szülő adagolja túl a melatonint a gyerekeknél

Egy tanulmány szerint tavaly két csecsemő meghalt a melatonin túladagolásának következtében, és több ezer gyerek került kórházba.

Az elmúlt évtizedben 260 ezer melatonintúladagolás-gyanút jelentettek az Egyesült Államokban, ami több mint 4 ezer kórházi kezelést, 300 intenzív osztályos esetet, öt olyan esetet foglal magában, amikor a gyerekek lélegeztetésre szorultak, illetve két csecsemő meghalt.

A Centers for Disease Control and Prevention tanulmánya szerint 2012 és 2021 között 530 százalékkal nőtt a gyerekeknél a melatonintúladagolás eseteinek a száma. 2019 és 2021 között 37 százalékos kiugrás volt, ami úgy tűnik, hogy átfedésben van a világjárvánnyal.

Az adatok szerint a szülők egyre gyakrabban fordulnak a melatoninhoz, mert természetes és biztonságos, vény nélkül kapható szerként épült be a köztudatba, amely segíthet a gyerekeknek is az alvásban, de a valóság ennél bonyolultabb.

A The American Academy of Sleep Medicine jelentésében azt tanácsolja a szülőknek, hogy konzultáljanak a gyerekorvossal, mielőtt melatonint adnának gyermekeiknek. Indoklásuk a túladagolások számának növekedése mellett az, hogy a kiegészítőt nem szabályozza az Amerikai Gyógyszerfelügyelet, és a különböző készítmények melatonintartalma nagymértékben különbözhet.

A melatonin egy természetes módon termelődő hormon, amely a sötétség hatására keletkezik. Alapvetően, amikor a nap lenyugszik, a szervezetünk a melatonin nevű alváshormon termelésével jelzi, hogy ideje pihenni. Ha egy felnőttnek alvászavara van, általában most már elsők között javasolják, hogy szedjen melatonint, mert természetes szer, ami segíthet az alvásban. Sokan használják is a melatonint gond nélkül, ez azonban nem jelenti azt, hogy a készítmény 100 százalékban biztonságos, főleg nem a gyerekek számára.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

A melatonin túladagolása súlyos, és azonnali orvosi ellátást igényel. Azoknak a szülőknek, akik melatonint adnak gyermeknek, a következő tünetekre kell figyelni:

  • izzadás,
  • felgyorsult szívverés,
  • agitáltság vagy ingerlékenység,
  • nyugtalanság,
  • szorongás,
  • gyomorpanaszok.

Ezek a mellékhatások gyakran a magas szerotoninszintnek köszönhetőek, amely vagy magában a készítményben, vagy a szervezetben való feldolgozásából származik, írja dr. Benjamin U. Nwosu, a Cohen Children’s Medical Center endokrinológus főorvosa a Parents magazinban.

„A melatonin mellékhatásai még nem teljesen ismertek. Amikor valaki melatonint szed, az a szervezetben átalakul, például szerotoninná – mondta el dr. Nwosu.

Nem számít, hogy milyen kicsi a dózis, a lényeg az, hogy nem tudjuk, hogyan dolgozza fel a szervezet a melatonin melléktermékeit.

Dr. Nwosu hozzáteszi, hogy a legjobb recept az alvásproblémák megoldására nem a tabletta, hanem az egészségesebb alváshigiénia. Visszatérni az alvás alapjaihoz, és gondoskodni arról, hogy a gyerekek (és a szülők) ütemezzék az alvást, kerüljék a képernyők használatát lefekvés előtt, ne egyenek vagy játsszanak az ágyban, és hozzanak létre egy megbízható rutint – ez a legjobb gyógyszer.

Ha azonban a szülők úgy érzik, hogy a melatonin olyan kiegészítő, amelyre valóban szükségük van, beszéljenek az orvossal, mielőtt a gyerekeknek adnák. Dr. Nwosu is ad néhány jó tanácsot a szedésével kapcsolatban: „Ha a lehető legkisebb adagra korlátozzuk a melatonint, akkor elkerülhetjük a mellékhatásokat.” Dr. Nwosu arra bátorítja a szülőket, hogy tájékozódjanak a melatonin lehetséges mellékhatásairól, csökkentsék minimálisra a gyermekeknek adott adagot, a lehető leghamarabb szoktassák le őket a melatonintól, és dolgozzanak ki egy egészséges alváshigiéniai tervet az egész család számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top