Család

A legjobb, ha hetedikes kora előtt nem kap a gyerek okostelefont

Kell egyáltalán okostelefon a gyereknek, vagy csak legyen egy készülék, rajta két gombbal, amivel a szülőket hívhatja?

Ma már a hároméveseknek is saját mobiljuk van, amin persze még csak játszanak, legalábbis reméljük, hogy éjjelente nem az ovis haverokat hívogatják. De mégis, mi lenne az a kor, amikor már tényleg a kezükbe való az okostelefon?

Akar vagy szüksége van rá?

Mike Brooks pszichológus szerint különbséget kell tenni aközött, hogy a gyerek akar telefont, és hogy tényleg szüksége is van rá. Mert persze hogy akar, főleg ha azt látja már oviban, de legkésőbb az iskola alsó tagozatán, hogy a korosztályában már szinte mindenkinek van telefonja. De ez még nem jelenti azt, hogy szüksége lenne egy okostelefonra.

Ezért is mondja azt a szakember, hogy nincs egy kifejezett kor, amikor már adni kell a gyereknek telefont. Mivel a problémát a telefonokkal főleg az okozza, hogy olyan tartalmakat is találhat a neten a gyerek, melyekkel még nem tud megbirkózni, ezért a hivatalos ajánlás elmarad, és a szülőkre teszi a felelősséget: akkor kellene csak venni a gyereknek okostelefont, ha már elég érettnek látjuk ahhoz, hogy használni is tudja. 

Brooks szerint az ideális kor a mobilra a gyerek hetedikes, nyolcadikos kora körül lenne, vagy onnantól kezdve, hogy már egyedül jár iskolába, szakkörökre.

Ez utóbbi esetben egyértelmű, hogy kell neki egy kommunikációs eszköz, amelyen elérhetik a szülei, vagy ha bajba kerül, akkor tudjon segítséget kérni. 

A valóság mindig kicsit máshogy működik

A szakember pontosan tudja, hogy a valóságban már jóval 13 éves koruk előtt kapnak a gyerekek telefont, mert olyan nagy a csoportnyomás, hogy sok esetben szociálisan hátrányba kerülnének nélküle.

Dönteni kell, melyik ujjunkat harapjuk meg: tartsuk magunkat az ajánlásokhoz, mert pszichésen ez a legjobb a gyereknek, vagy vegyünk neki telefont már másodikos korában, mert mindenkinek van, és kicsúfolják, ha neki nincs. A szülők pedig – érthető módon – ez utóbbit szokták választani, hiszen ki akarná egy telefon miatt azt, hogy a gyerekét cikizzék a többiek. Annyit nem ér az egész.

okostelefon gyerek tanács

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Ezért is írja azt Brooks, hogy a tiltás helyett az a jó megoldás, ha adunk telefont a gyereknek, de azért nem korlátlan használattal. A következő javaslatokat teszi a pszichológus, melyeket érdemes megfontolni, ha ilyen döntés előtt állunk.

Nem kell feltétlenül okostelefon

Kétségtelen, hogy az okostelefon menő, de nem kell egy nyolcéves gyerek kezébe százezres készüléket adni, hogy azzal vagánykodjon az iskolában. A szakember azt javasolja, hogy első telefonnak inkább a buta verziót vegyük, amellyel fel tud hívni a gyerek, ha szüksége van ránk, tud sms-t küldeni a barátainak, de nem kerül bele a telefonnal a közösségi média világába, ahol a legtöbb veszély leselkedik rá.

Illetve első telefonnak azért is javasolja a szakember a butatelefonokat, mert ezen keresztül megtaníthatjuk a gyereknek, hogyan kell felelősségteljesen bánni a készülékkel, hogyan ne dobja bele a vécébe vagy a busz alá. Ha pedig már képes erre, akkor lehet okostelefonra váltani.

Kölcsöntelefon is telefon

Ha pedig nem akarnánk butatelefont adni a gyereknek, mert az már milyen ciki, akkor azt javasolja a pszichológus, hogy egy régi okostelefont adjunk oda neki kölcsönbe. Hangsúlyozzuk ki, hogy ez még nem az ő telefonja, és hogy ezzel a bizalmunkat is megkapja, hogy tud rá vigyázni. Aztán persze lehet, hogy széttört kijelzővel végzi szegény telefon, de mégis kisebb veszteség, mintha újat kapott volna.

Szabályok, szabályok, szabályok

Még a gyerek életkoránál is fontosabb kérdés, hogy ne csak úgy adjunk neki egy telefont, hanem az egész szabályrendszert magyarázzuk el neki, ami ezzel a felelősséggel jár. Ezt a szabályrendszert a saját nevelési elveink alapján kell felállítani, például hogy milyen oldalakat látogathat, hogy nem regisztrálhat még közösségi oldalakra, vagy hogy fizetős appokat eszébe se jusson letölteni.

A szabályok között ott kell legyen az is, hogy idegen számot nem vehet fel, nem válaszolhat ismeretlen emberek üzeneteire, semmilyen körülmények között nem adhatja meg senkinek online a címét és személyes adatait vagy hogy az asztalnál és az ágyában – alvás helyett – már nem nyomkodhatja otthon.

Csak hogy a legfontosabbakat említsük. Érdemes szülői felügyeleti appot is telepíteni a telefonjára, és időnként megnézni, merre barangol a neten, milyen videókat néz, hogy időben közbe tudjunk lépni, ha nem neki való tartalomra talál. Ha pedig nem tartja be a szabályokat, akkor a pszichológus szerint a legkézenfekvőbb büntetés az, ha elvesszük bizonyos időre a telefont tőle, ez a következmény érinti a legérzékenyebben a gyereket.

Brooke egyértelmű válasza tehát a kérdésre, hogy mikor vegyünk telefont a gyereknek, az, hogy hetedikes kora környékén lenne a legjobb, de ha előbb, akkor sem okozunk őrült nagy károkat. Csak az a fontos, hogy monitorozzuk a gyerek telefonját gyakran, és ne hagyjuk felügyelet nélkül telefonálgatni és kóborolni a neten.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top