Család

„Mindig azokra szállnak rá, akiket gyengének tartanak” – Magyar Barbarával, a Magyar Barbi Youtube-csatorna elindítójával beszélgettünk

A fiatalok körében igazi sztár, hétről hétre több mint 95 ezren követik vicces és tanulságos videóit. Sajnos, az ismertség őt sem óvhatta meg az internetes zaklatástól: Magyar Barbarával beszélgettünk.

Magyar Barbara – vagy ahogy rendkívül népszerű Yotube-csatornájának követői ismerik, a Magyar Barbi – tizenkét évesen kezdett internetes videók készítésével foglalkozni. „Eleinte mókás DIY (Do it Yourself – csináld magad – a szerk.) anyagokat készítettem: karácsonyfadíszeket csináltam, flittereztem, gyertyát öntöttem; de hamar abbahagytam, mert nem tudtam olyan sikert, ismertséget elérni, mint szerettem volna – mondja. – Egy ideig meg sem nyitottam a Youtube-ot, tulajdonképpen el is feledkeztem róla, hogy nekem van egy saját csatornám. Aztán két évvel később visszanéztem, és láttam, hogy hatvan feliratkozóm van – mondom, ez rengeteg ember, talán érdemes lenne újra kezdeni. Így indult az egész.”

Ma már több mint 95 ezer feliratkozója van, sokan követik a Facebookon, az Instagramon és az ask.fm-en is. Főként vicces videókat, és csendes, komolyabb hangvételű beszélgetéseket készít – például a cyberbullyingról. „A legnagyobb szenvedélyem a sütés, a saját kis családi éttermünkben dolgozom cukrászként. Ez nagyon fontos nekem, az életem kilencven százalékát ezt teszi ki. A jövőmet sem influenszerként, hanem mestercukrászként képzelem el.”

„Ugyanolyan felszabadult, cserfes és nagyszájú vagyok, mint a magánéletben”

Barbinak a saját bőrén kellett megtapasztalnia, mit jelent az internetes zaklatás. „Sok zaklató hozzászólást, üzenetet kaptam. Még telefonhívásokat is; volt, hogy kamuprofilt csináltak nekem, vagy feltörték a profilomat. és a nevemben írogattak különféle kellemetlen dolgokat, de olyan is, hogy kinyomozták a telefonszámomat, és egyfolytában hívogattak. Ez érzelmileg a legmegterhelőbb: amikor rászállnak az emberre, és rosszindulatú Facebook-üzenetekkel, telefonhívásokkal bombázzák a nap huszonnégy órájában.”

Barbit elsősorban az ismertsége és a testsúlya miatt pécézik ki maguknak a zaklatók. „Az emberek mindig azokra szállnak rá, akiket gyengének tartanak, és én eleinte tényleg elég érzékeny, visszahúzódó voltam, amit ki is használtak a bullyk – mondja. – Sajnos, sokan vannak, akik ha úgy érzik, valakit cikizni lehet valamivel, akkor meg is fogják tenni. Ez nem kérdés.”

Szerencsére Barbi megtanulta, hogyan kezelje a kellemetlen kommenteket, üzeneteket, hívásokat. „Ma már az interneten is önmagamat tudom adni: ugyanolyan felszabadult, cserfes és nagyszájú vagyok, mint a magánéletben. De sokat kellett dolgoznom azért, hogy így legyen.”

„Minden korosztályban vannak rosszindulatú emberek”

A népszerű youtuber a mai napig kap zaklató üzeneteket. „Megdöbbentő, de a tizenéves kisfiúktól, kislányoktól a negyvenes nőkig, férfiakig bárkitől kaphatsz ilyen hozzászólásokat, véleményeket. Minden korosztályban vannak rosszindulatú emberek, és nem lehet előre kiszűrni őket.”

Barbi tisztában van azzal, hogy nem csak a hírességek, influenszerek, hanem a hétköznapi emberek is ki vannak téve az internetes zaklatásnak. „Fontos lenne, hogy csak akkor osszanak meg személyes tartalmakat, információkat magukról az interneten, ha úgy gondolják, hogy kezelni tudják az ilyen helyzeteket. Ha túlságosan kiadod magad, szinte biztosan találkozol majd olyanokkal az online térben, akik azt gondolják, hogy beleszólhatnak az életedbe – és ezt nem szabad hagyni. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy akkor kezdje el önkifejezésre, önmegvalósításra használni az internetet, amikor úgy érzi, készen áll arra, ami következni fog. Fel kell készülniük arra, hogy negatív véleményeket, kritikákat, hozzászólásokat is kapnak majd: ez egyszerűen kivédhetetlen.”

Barbi fontosnak tartja, hogy a közvélemény figyelmét is felhívja a cyberbulliingra, nem véletlen, hogy a Youtube-csatornáján is rendszeresen foglalkozik ezzel a kérdéssel. Azt mondja, a zaklatás ellenére sem tudná elképzelni, hogy felhagyjon a videók készítésével. „Én nagyon szeretem a Youtube-ot és azt, hogy mennyi lehetőséget adott nekem az, hogy másokkal is megoszthatom, véleményem, gondolataim. Rengeteg kedves és számomra fontos embert ismerhettem meg, amióta youtuber vagyok; ráadásul úgy érzem, másoknak is segíthetek azzal, amit csinálok. Ez egy fantasztikus érzés – jöjjenek nyugodtan a rossz kommentek, nem zavar, hiszen sokkal több segítő, támogató, pozitív visszajelzést kapok nap mint nap.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top