9 ordító jel, hogy eltávolodtál a párodtól

Kun Gabi | 2019. Október 09.
Ha már nem vagytok egymáshoz olyan közel, mint régen, akkor sincs ok a nagy pánikra.

Egyetlen házasságban sem állandó a vonzalom és az intimitás szintje, hosszútávon elkerülhetetlenek a hullámvölgyek, úgyhogy nem az eltávolodás miatt kell aggódni, hanem azért, ha nem veszitek komolyan, és nem tesztek ellene semmit.

David és Debbie McFadden családterapeuták házaspárként kifejezetten a házaspároknak szeretnének segíteni azzal, hogy leírták, milyen jelei vannak az eltávolodásnak. Ha észreveszed magatokon bármelyiket, és meg szeretnéd menteni a kapcsolatot, itt az ideje a cselekvésnek.

1. Csökkent a vonzalom egymás iránt

Úgy vetted észre, hogy kevesebbszer ölelitek meg egymást, elmúltak a spontán csókok és érintések? A szakemberek szerint természetes folyamatról van szó, amikor hosszú évekig élnek együtt a párok, de ettől még nem kell beletörődni. Persze nem éghettek úgy egymásért, mint az elején, apróságokban viszont közeledhettek, például megfogjátok a másik kezét, ha sétáltok az utcán, vagy közelebb ültök egymáshoz a kanapén este – már ennyi is sokat segít a vonzalom visszatérésében.

2. Nem akarjátok együtt tölteni az időt

Emlékeztek még arra, milyen jó volt randizni, de nem erőltetitek, hogy most is kettesben legyetek, és elmenjetek valahova. Ritkán kerül szóba köztetek a közös idő, és már nem érzitek magatokban az erőt, hogy még erre is figyeljetek a kötelességek mellett.

3. Nincs közös témátok

Amikor egyedül vagytok, úgy érzed, nincs miről beszélnetek. Az elején olyan könnyedén ment, hogy órákig beszélgessetek, most pedig mintha kimerültek volna a témák köztetek. Leginkább arról esik szó, hogy aznap milyen feladataitok vannak, de a mélyebb beszélgetések elmaradnak.

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Hutomo Abrianto)

4. Úgy érzed, mintha egy idegennel élnél együtt

Ha egyre kevesebb időt töltötök együtt, akkor annak az lehet a vége, hogy idegenekké váltok egymás számára. Sokszor úgy érezheted, már nem is ismered a másikat, csak egy lakótárs lett belőle.

5. Minden más fontosabb, mint a párod

Könnyebb menekülni, mint szembenézni, leülni és megbeszélni, milyen problémák vannak a házasságban. Ezért is van az, hogy ha felmerül, hogy kettesben legyetek, akkor rögtön eszedbe jut három másik jobb program helyette.

6. Már feladtad, hogy közeledj

El lehet fáradni az állandó próbálkozásban, úgy érezheted, hogy már mindent megtettél, hogy újból közel kerüljetek egymáshoz, de reménytelen a helyzet. Ezért úgy döntesz, inkább beletörődsz a helyzetbe.

7. A szexuális életetek hanyatlóban van

Esetleg már meg is szűnt minden testiség köztetek. Ha mégis megtörténik, akkor inkább kötelességnek érzed. Egyszerűen csak nem érdekel az egész téma.

8. Sok sérelmet tartasz magadban

Az évek során felgyűlt neheztelések, sértődések hatalmas problémává nőhetik ki magukat, ha nem beszélitek meg a gondokat idejében. Ha felveti esetleg a párod, hogyan tudnátok javítani a kapcsolaton, akkor mérges leszel, és támadásba lendülsz, ami a benned felgyűlt sérelmek miatt van.

9. Már a barátok és családtagok is látják, hogy gond van

Amikor már a közeli barátok és családtagok is észreveszik, hogy valami nincs rendben köztetek, akkor érdemes védekezés helyett elgondolkodni azon, amit mondanak.

Ha valamelyik jel igaz rád, akkor sem kell kétségbeesni a családterapeuták szerint, csak eljött az ideje az egymás felé nyitásnak. Egyedül nem lehet megoldani a problémát, együtt kell döntenetek a házasságotok mellett, és hogy újra szeretnétek közeledni egymáshoz. Innen kezdődhet csak a megoldáskeresés, akár szakember bevonásával, akár kettesben.

Exit mobile version