nlc.hu
Család

Jelek az intimitás hiányára

7 jel, ami a pszichológus szerint arra figyelmeztet, hogy haldoklik az intimitás a kapcsolatban

Előzd meg, hogy teljesen elhaljon az intimitás a párkapcsolatban, ismerd fel a figyelmeztető jeleket!

A párkapcsolati intimitás egyáltalán nemcsak a szexről szól, hanem azt az érzelmi biztonságot jelenti, amelyet a párok csak egymással osztanak meg. Dr. Randi Gunther klinikai szakpszichológus és házassági tanácsadó szerint azonban könnyen elveszíthetjük az intimitást a kapcsolatban, ha figyelmen kívül hagyjuk a következő jeleket.

1. Fizikai távolság

Amikor egy szobában vagytok, kihasználjátok a lehetőséget, hogy minél közelebb legyetek egymáshoz? Az intimitás fizikai közelséget is jelent, ami az élmények megosztásakor erősíti a kapcsolatot. Ha már inkább egymás közelébe sem mentek, ha nem muszáj, akkor az figyelmeztető jel lehet.

2. Figyelem

Az egészséges intimitás egyik legnyilvánvalóbb jele, hogy hogyan reagálunk a párunk elismerés iránti vágyára. Legyen szó akár csak egy megjegyzésről, egy arckifejezésről, vagy egy gesztusról, azt üzenjük a másiknak, hogy „Itt vagyok. Mire van szükséged?” Ha ezt hagyjátok elveszni a hétköznapok során, nem figyeltek a másik igényeire, akkor az intimitás veszélybe kerül.

3. Érintés

Mások vagyunk, van, akinek létfontosságú az érintés, másoknak nincs olyan sűrűn szüksége rá. Az viszont közös mindenkiben, hogy az intimitáshoz kell az érintés is, főleg akkor, ha az egyik fél az első típusba tartozik. Ha kevesebb az érintés, akkor csökkenhet a párkapcsolati elégedettség.

Forrás: Unsplash

Forrás: Unsplash

4. Fontossági sorrend

Nyilván azt szeretné mindenki, hogy a párja számára ő legyen a legfontosabb ember kerek e világon, de ez nem mindig van így. A kötelességek, munka, család, iskola, pénz, betegség, mentális egészség… annyi minden van, ami előrébb sorolódhat az együtt töltött évek során, ha hagyjuk. Ez egy természetes folyamat, de közben oda kell arra is figyelni, hogy biztos pont legyél a párodnak, amikor szüksége van támaszra – így őrizhető meg az intimitás.

5. Türelem

Mennyire vagy türelmes a pároddal? Könnyen meg szoktál bocsátani neki? Amikor lángol a szerelem, könnyebb a türelmet gyakorolni, teret engedünk a másiknak, hogy kibontakozzon, de ez az évek során átváltozhat türelmetlenséggé, ami magával hozza a kritizálást, ez pedig gyilkolja az intimitást.

6. Negatív megjegyzések

A szeretettel bátorítás és támogatás jár együtt, pozitív visszajelzések, amik jó érzést keltenek a párunkban. Teljesen normális, ha egy párkapcsolatban vannak konfliktusok és olykor kritizáljuk a másikat, de ha már túlnyomó részben negatív megjegyzésekből áll a kommunikáció a két fél között, az már nincs rendben. Amikor szerelmesek voltatok, érezted a bátorítást és a támogatást a párod részéről? Most hogy van ez? Számíthatsz rá, hogy ott lesz melletted, amikor le vagy törve?

7. Elkerülés

Valaha mindketten egymás igényeit állítottátok középpontba, ám az idő múlásával ez egyre kevésbé állhat fókuszban, helyette jönnek a kifogások és a halogatás. Az érzelmi távolságtartás, a közös hagyományok elhanyagolása, az ingerlékenység mind komoly figyelmeztető jelek arra, hogy az intimitás veszélyben van, és itt az ideje tudatosan elkezdeni visszaépíteni a kapcsolatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top