Család

Eláruljuk, hogyan lehet sokkal jobb a szexuális életed

A pszichológus szerint nem az a jó szex alapja, hogy hány mutatványt ismersz az ágyban.

Nem attól lesz jobb a szex, ha ellesel még pár akrobatamutatványt, hanem attól, ha megfelelően kommunikálsz a pároddal. Dr. Karla Ivankovich klinikai szakpszichológus egy olyan pár történetét hozta fel ennek bizonyítására, akiknél egyértelmű volt, hogy az a legfőbb probléma a szexuális életükben, hogy nem tudnak egymással beszélgetni a szexről. Mint oly sok más pár, Joan és John is abban a tévhitben éltek, hogy akkor jó a párkapcsolat, ha mindenben egyetértenek. Rá kellett ébreszteni őket, hogy inkább azon kell dolgozni, hogy a különböző véleményeket tisztelettel hallgassák meg egymástól, akkor is, ha nem értenek egyet.

Bármilyen furcsán is hangzik, ez az első lépés a jó szexhez vezető úton, ugyanis lassan már ott tartunk, hogy a legalapvetőbb kommunikációs képességeink is elsorvadnak, ez pedig károsítja az intimitást egy kapcsolatban.

Ha nem tanuljuk meg, hogyan figyeljünk a másikra, hogyan halljuk meg, amit mond, és hogyan forduljunk empátiával felé, akkor logikus, hogy azt sem fogjuk tudni, mi jó neki az ágyban. Sőt a saját vágyainkat sem tudjuk elmondani neki.

szex intimitás kommunikáció

Fotó: iStock

John és Joan minden héten eljárt a pszichológushoz, aki kizárólag a kommunikáció javításán dolgozott velük, ennek eredményeként pedig sokkal intimebbé vált a viszonyuk, közelebb kerültek egymáshoz lelkileg, biztonságban érezték magukat egymás mellett, így aztán képessé váltak arra is, hogy nyíltan és őszintén beszéljenek a szexről. Bár sokszor zavarba jöttek, ha a vágyaikról kellett nyilatkozniuk, de ilyenkor képesek voltak emlékeztetni magukat arra, hogy mennyire szeretik és tisztelik egymást, ami megnyitotta őket a másik felé.

Kiderült, hogy – nem annyira meglepő módon – John érzelmi és fizikai kielégülést keres, míg Joan elsősorban érzelmi kapcsolódást vár a kapcsolattól, és szerinte a fizikai rész kevésbé fontos.

John megtanulta, hogy Joan orgazmusa érzelmi alapon működik, Joan pedig rájött, hogy John számára milyen fontos az őszinte visszajelzés a szexben. A pár együtt maradt, és bár természetesen nem lett innentől kezdve csupa szivárvány az életük, képesek voltak fokozatosan lebontani a köztük lévő falakat, és támogatni egymást.

Az ő példájuk nem egyedi, a szexről való kommunikációt a történelem során végig ellenérzések kísérték, általában a hiányos felvilágosításnak köszönhetően – ráadásul ahogy idősödünk, egyre nehezebben tanuljuk meg, hogyan kell nyíltan beszélni a vágyainkról, ami persze oda vezet, hogy rengetegen élnek hiányérzettel a kapcsolatukban. Ezen csak úgy lehet segíteni, ha helyreállítjuk a párunkkal az őszinte kommunikációt, és biztonságos teret hozunk létre kettőnk között, ahol nincs ítélkezés a másik vágyai miatt. Beszéljünk a szexről, így lesz sokkal jobb a szexuális életünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top