Család

„El akarok válni, mert pornót néz a férjem”

Elég már a váláshoz annyi, hogy a feleség rajtakapja a férjét pornónézés közben?

Mit tennél, ha kiderülne, hogy a férjed titokban pornót néz? Én valószínűleg semmit, maximum felajánlanám, hogy csatlakozom ehhez a remek programhoz. De úgy tűnik, a kisebbséghez tartozom a véleményemmel, legalábbis ez derült ki, amikor a minap részt vettem egy csajos beszélgetésben, amiben az egyik ismerősöm azt panaszolta, hogy rajtakapta a férjét pornónézés közben, és most el akar válni, mert neki ez már a megcsalás kategória. Többen egyetértettek vele, mert mit képzel az a szerencsétlen férj, miért nem elég neki a szex, amit az asszonytól kap, és biztos az ágyban is csak a pornós lányok járnak a fejében.

Valahol megértem őket, hogy ennyire a szívükre veszik, úgy érzik, hogy a pornó veszélyezteti az intimitást a kapcsolatban, de azért a válást kicsit erős reakciónak tartom.

Inkább abban lehetne a megoldás, hogy ne tabuként kezeljük párkapcsolaton belül a szexet és minden hozzá tartozó tevékenységet, hanem nyíltan tudjunk beszélni róla. Attól még, hogy valaki pornót néz, nem lesz aberrált, perverz, és egyáltalán nem jelenti azt sem, hogy onnantól már csak a filmes, olykor extrém helyzetekre tud gondolni szex közben. Nagyjából semmit sem jelent, egyszerűen nem kell túlreagálni, nem kell nagy ügyet csinálni belőle, mert tulajdonképpen mára ez teljesen természetes részévé vált az életünknek az internet elterjedése óta.

pornó szex párkapcsolat

Nem kell rögtön elválni a pornó miatt (Képünk illusztráció – Forrás: Getty Images)

A probléma igazából nem is a pornóval, hanem a titkolózással van dr. Robert Weiss szexológus szerint. No meg azzal, ha valaki pornófüggővé válik, és a valóságban emiatt romlanak az emberi kapcsolatai.

A szakember és kollégái végeztek egy kutatást is, annyira kíváncsiak voltak rá, hogyan hat a pornónézés a kapcsolatra, és megkérdeztek olyan nőket, akiknek a férje rendszeresen néz pornót vagy részt vesz egyéb szexuális, házasságon kívüli tevékenységekben (nem szeretőt tart, hanem mondjuk sztriptízbárba jár). Az eredményekben aztán azt találták, hogy a többség megcsalva érzi magát, de nem a pornó miatt konkrétan – hiszen ők is nézik magányukban –, hanem mert a titkolózás megtöri a bizalmukat, hazugságnak érzik, és ez már ugyanolyan fájdalmat okoz, mintha valóban félrelépett volna a férjük.

Weiss doktor ezért óva int mindenkit az elhamarkodott döntéstől, hogy a pornó miatt váljon el, mert nem azzal van a gond, ha szexuális tartalmakat keresünk és nézünk a neten, hanem azzal, ha átverjük a párunkat. A szexuális érdeklődés egy párkapcsolatba simán belefér, de a titkolózás és főleg a hazugság már nem. A megcsalás nem a konkrét aktust jelenti, az igazán fájdalmas rész az a bizalomvesztés, amit okoz, így inkább az lenne a megoldás a pornó esetében is, ha nyíltan, tabuk nélkül tudnánk kommunikálni életünk párjával. Úgyis ez a biztos, és hosszútávú párkapcsolat titka, ideje lenne jobban odafigyelni rá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top