Család

7 tipp, amitől sokkal jobb lesz a szexuális életed

A jó szexuális élethez leginkább az kell, hogy a párok nyíltan és őszintén beszéljenek a szexről.

Egy házasságban gyakran pont a nyitott szexpárbeszédek szűnnek meg, ahogy telnek az évek, főleg a gyerekek születése után nehéz fenntartani a szenvedélyt. Dr. Chris Donaghue szexterapeuta, a Sex Outside The Lines című könyv szerzője hét pontban foglalta össze, mi kell ahhoz, hogy a hosszútávú kapcsolatokban is jó legyen a párok szexuális élete.

1. Elvárások átalakítása

Amikor megszületnek a gyerekek, megváltozik az élet, a fontossági sorrend a szülők életében fenekestül felfordul. Az idő luxussá válik, márpedig a szexuális élethez idő kell.

Dr. Donaghue páciensei között a legtöbben arra panaszkodnak, hogy a szülés utáni változásokhoz nehezen alkalmazkodnak és végül eltávolodnak egymástól. Ezért a szakember azt javasolja, tudatosan figyeljetek arra, hogy az elvárásaitokat átgondoljátok, és a körülményekhez igazítsátok a szexualitás terén is.

2. Mindennap szex

Persze ez lehetetlen és nem is úgy érti a doktor úr, hogy minden áldott nap legyen aktus a párok között, hanem úgy, hogy valamilyen formában jelenjen meg a szexualitás az életetekben. A szülők élete könnyen átalakulhat párkapcsolatból munkaviszonnyá a sok kötelezettség intézése közben, dr. Donaghue szerint ennek az ellenszere a flörtölés.

Azt szoktam javasolni a pároknak, hogy szexualizálják egymást mindent áldott nap. Ez nem azt jelenti, hogy szexeljenek, hanem egy általános hangulatot, romantikus üzeneteket, öleléseket, váratlan csókokat váltsanak egymással. A cél nem maga az aktus, hanem az erotika és romantika, ami olykor szexbe fordul.

3. Írd fel a naptárba

A szkeptikusok erre azt mondják, hogy az ütemezett szex nem lehet jó, mert az intimitás nem egy házimunka, amit előre lehetne tervezni. De dr. Donaghue szerint azok, akik eltervezik a szex időpontját, nem kötelességként tekintenek rá, hanem azért teszik, mert szeretnék megtartani az életükben a szexualitást. Nyilván veszít a spontaneitásából, de közben az a jó benne, hogy egész nap lehet rá készülni lélekben és reggeltől estig tarthat az érzelmi előjáték a tervezés miatt.

szexuális élet szülők szexterapeuta

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Becca Tapert

4. Beszélgessetek a régi szép időkről

Gyakori probléma, hogy a párok nincsenek szinkronban szexuálisan, ilyenkor jó hatással lehet a régi, szexuálisan túlfűtött idők felidézése. Ha beszélgettek azokról az alkalmakról, amikor nem jutottatok el a hálószobába, mert nem bírtatok magatokkal, akkor emlékeztetitek a másikat arra, miért jó együtt lenni szexuálisan is.

5. Tegyetek úgy, mintha randiznátok

Az érzelmi intimitást is ápolni kell, a szexualitás nem csak arról szól, hányszor bújtok ágyba egy héten. A legjobb módszer erre, ha nem ültök le a házasságban, mint akik jól végezték dolgukat, hanem újra és újra megpróbáljátok meghódítani a másikat, épp úgy, mint a kapcsolat elején.

6. Ne foglalkozzatok mások szexuális életével

Ne hasonlítsátok össze a saját szexuális életeteket másokéval. Mindegy, mit mond a barátnő, mit láttatok a filmben vagy olvastatok az újságban.

Túl gyakran fordul elő, hogy az emberek azt hiszik, mindenki másnak csodálatos a szexuális élete. Csak az számít, hogy nektek milyen megoldások működnek jól.

7. Barátkozzatok meg a gyorsmenettel

A gyorsmenetnek rossz híre van, pedig igazából nagyon jó hatással lehet a kapcsolatra. Amikor van tíz percetek, kapjátok el egymást hirtelen a fürdőben vagy bárhol, ahol épp van rá lehetőségetek. Remek alkalom arra, hogy csökkentsétek a stresszt, és erősítsétek a párkapcsolatot. Nem kell spontánnak sem lennie a szakértő szerint:

A gyorsmenetnek megvan a maga helye egy párkapcsolatban. Működhet ragasztóként az elfoglalt szülők között, cinkostársként meg is tervezhetik előre, hogy mikor lesz szabad pár percük, amikor csak egymással foglalkozhatnak. Elmélyítheti a kapcsolatot, és fenntartja a szenvedélyt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top