Család

„Terhes” újszülöttnek adott életet egy nő

Születése után azonnal császármetszést kellett a babán végrehajtani.

Nem, nem írtuk félre: egy anyuka terhes babának adott életet, akinek mindössze egy naposan császármetszésre volt szüksége. A babából saját parazita ikertestvérét kellett az orvosoknak eltávolítaniuk.

terhesség várandósság kismama pocak

Fotó: iStock

Már a terhességi ultrahang kimutatta, hogy egy apró magzat növekszik nővére pocakjában. Az egész tehát ikerterhességnek indult, csakhogy az egyik magzat felszívta a másikat, amely azután egy köldökzsinórral kapcsolódott testvéréhez.

A rendkívül ritka fejlődési rendellenességet konyhanyelven „parazita ikernek” hívják, és akkor fordul elő, amikor az egyik magzat megáll a fejlődésben, és fizikailag hozzákapcsolódik az ikertestvéréhez. 500 ezer szülés közül mindössze egyben fordul elő, és nem mindig derül ki azonnal: a parazita ikrek akár évekig rejtve fejlődhetnek, majd egy „tumor” formájában jelentkezhetnek felnőtt korban.

A sürgősségi műtét azért volt szükséges, mert az orvosok attól tartottak, hogy az újszülött csecsemőben tovább növekszik ikertestvére, ezzel pedig sérüléseket okoz a baba fejlődő szerveiben. Csak a műtét után derült ki, hogy a parazita ikernek nem volt se szíve, se agya.

(The Sun)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top