Család

Itt vannak a legnépszerűbb és legkülönlegesebb babanevek

2019-ben is számos új nevet jegyeztek be, néhány különleges név pedig egyre népszerűbb.

Az utóbbi években egyre népszerűbbek az angol és a spanyol nevek, amelyeket a szülők különböző filmekből, tévésorozatokból ismernek meg. Erről beszélt a hirado.hu-nak Faludiné Habuczki Piroska egri anyakönyvvezető, aki elmondta, hogy a különleges lánynevek között 2019-ben előkelő helyet foglalt el a Kloé, a Zsüliett, a Dzsenna és Szeréna, a fiúknál pedig népszerű volt a Maximusz, a Szantiágó, a Kolin, Eliot, Izmael és a Joel.

Ha a szülő olyan nevet szeretne adni gyermekének, ami még nincs bejegyezve, kérvényezni lehet a névbejegyzést, amiről a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében döntenek. Azokat a neveket, amelyek a döntőbizottság megítélése szerint hátrányosan érinthetik a gyerek személyiségfejlődését, nem teszik választhatóvá. Így utasították el a Pötyi vagy a Kopasz neveket. 

anya, kisbaba, ágy, újszülött

Lehet, hogy egy Hürremhez van szerencsénk? (Fotó: Pexels.com)

A 2019-ben elfogadott, anyakönyveztethető új nevek listáján viszont a lánynevek között megtalálható a Hürrem. A török eredetű név a Szulejmán sorozatból lehet ismerős. Fölkerült a listára a Lilibet, amely az Elizabet becéző változata, a görög mitológiából ismert Hébé, aki a fiatalság istennője, valamint a Pippa, a Filippa becéző változata, amely Pippa Middleton, Katalin hercegné húgának neve.

A fiúk listáján újonnan bejegyzett név például a Terenc, a latin Terentiusból, a Parker, ami eredetileg egy angol családnév, a szláv eredetű Dárkó, amely Isten ajándékát jelenti, valamint a héber Lior, melynek jelentése: én vagyok a fény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top