Család

Vetélésekért imádkozott Trump spirituális tanácsadója

A lelkésznő aztán kiborult, mert szerinte szavait kiragadták a szövegkörnyezetből.

Bár a 45. amerikai elnök életvitele alapján nem tűnik különösebben istenfélő embernek – egy korábbi interjújában például a kedvenc bibliai idézetét sem tudta elmondani – azért van neki egy úgynevezett spirituális tanácsadója, Paula White teleevangelista személyében, aki Donald Trump beiktatásán is imádkozott a leendő elnökért. 

A celeblelkész ezúttal azonban – a CNN értesülései szerint – komolyabb botrányba keveredett, miután a Right Wing Watch nevű, jobboldali szélsőséges megnyilvánulásokat figyelő csoport feltöltött a Twitter-csatornájára egy videót, amelyen White látható, miközben egy idén január 5-i istentiszteletet vezet. Az alábbi klipen 1:20-tól hallható az a mondat, amely miatt most áll a bál. 

„Jézus nevében kérjük, hogy a sátáni terhességek most azonnal vetéljenek el! Kijelentjük, hogy minden, amely sátáni méhekben fogant, vetéljen el, ne legyen képes megvalósítani pusztító terveit!”

Ezen aztán rengetegen felháborodtak, köztük James Martin jezsuita pap is, aki a következőt írta ki közösségi oldalára: „Egyetlen terhesség sem lehet sátáni. Minden gyerek isten ajándéka. Senkinek sem lenne szabad azért imádkozni, hogy bármelyik nő elvetéljen. Senkinek sem lenne szabad azért imádkozni, hogy másokat baj érjen.”

White, aki egyébként a Fehér Ház Hit és Lehetőség nevű kezdeményezését is vezeti, Twitteren azt írta, általában nem szokása reagálni, most azonban mégis megteszi, szerinte ugyanis az imát „kiragadták a szövegkörnyezetből” és politikai haszonszerzésre kívánják felhasználni. 

„Az Efezusiaknak írt levél szövegét idéztem, amely szerint nem a vér és a test ellen kell küzdenünk” – írta White. – Az olyan dolgok ellen, amelyek démoni tervek alapján születtek, hogy azok megszűnjenek és eltűnjenek az életünkből. Vagyis minden olyan terv ellen, amelynek célja, hogy másokat bántson. Öntsünk tiszta vizet a pohárba: ami itt most történik, az egy álnok kísérlet, hogy a szavakat szövegkörnyezetükből kiragadva politikai célokra használják. Folytatom az imádkozást!”

Donald Trump amerikai elnök Paula White spirituális tanácsadót öleli, Melania Trump jobbra el (Fotó: AFP)

A szóban forgó idézet egyébként magyarul a következőképpen hangzik, amit már önmagában vicces az elnöki spirituális tanácsadó szájából hallani: „Nem annyira a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen.”

Donald Trump egyébként körülbelül két évtizede ismerkedett meg Paula White-tal, miután floridai golfklubjában látta az egyik tévés istentiszteletét. Elnöki tanácsadóként – elődeitől eltérően – White aktív részese Trump politikai háttércsapatának, a kampányrendezvényeken rendszeresen felszólal, és olyan témákban is megnyilvánul, mint az Oroszországgal kapcsolatos nyomozás vagy épp a jelenleg folyó impeachment eljárás. 

A teleevangelista prédikációit egyébként számos evangélikus és ortodox keresztény szervezet is eretneknek bélyegezte, de azért is sok bírálatot kapott, mert tavaly több hivatalos interjúja során nyíltan reklámozta a könyvét. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top