Család

„Harcos voltál az utolsó pillanatig. Immár nincs miért harcolni” – így búcsúzik Gyarmati Andrea az édesanyjától, Székely Évától

Szívszorító sorok.

Székely Éva olimpiai bajnok úszó, a Nemzet Sportolója csaknem egy hónappal 92. születésnapja előtt hunyt el szombat délután. Gyarmati Andrea, olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok úszó szívszaggató sorokkal búcsúzik édesanyjától. A 24.hu-n megjelent írásból idézünk most:

„Tegnap koradélután úgy döntöttél, hogy részedről ennyi. Elaludtál, ami az elmúlt néhány hónap kínjai után nagy kegyelem; féltem, úgy lesz vége, hogy elfogy a levegőd, elfogy az erőd lélegzetet venni, de ettől szerencsére megkímélt a sors, mindkettőnket. Álltam az ágyadnál és néztelek. Néztem azt a valakit, aki másoknak a Nemzet Sportolója, a Pillangó Kisasszony, a Nagy Bajnok, és ki tudja még, mi minden volt, van, és bizonyára lesz is, nekem azonban, és csak nekem: Anyu.

Székely Éva olimpiai bajnok úszó, a Nemzet Sportolója (b) átveszi a Prima Díjat a Művészetek Palotájában 2011-ben. Középen Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok úszó, Székely Éva lánya áll (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Székely Éva olimpiai bajnok úszó, a Nemzet Sportolója (b) átveszi a Prima Díjat a Művészetek Palotájában 2011-ben. Középen Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok úszó, Székely Éva lánya áll (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

„Hatvanhat fantasztikus közös évet kaptunk, és megadatott nemcsak a szülő-gyerek kapcsolat, hanem egy különleges edző-versenyző kapcsolat is, amit igazán és mélységeiben még a közvetlen környezetünk sem értett.

„Öröm volt a versenyződnek lenni, együtt építeni, együtt jutni a sportcsúcsokig. (…) Szorgalmas voltál, tehetséges, vicces, melegszívű, okos és hihetetlenül kíváncsi. (…) Mindig a maximumot adtad, és elvártad másoktól is a hasonló hozzáállást.

„Már a vége felé egyszer átkaroltad a nyakam, és azt mondtad, jó lenne, ha még egyszer levinnélek az uszodába. Értettem, éreztem, mit jelent ez, és nekiindultunk. (…) Móci fiam, a te imádott unokád mondta, hogy te még a halál ellen is olimpiát akarsz nyerni. Mosolyogva bólintottál, hiszen harcos voltál az utolsó pillanatig. Immár nincs miért harcolni. Stemami, csak feküdj fel a vízre, és lebegjél. Mert a víz elringat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top