Család

Koronavírus-járvány: ha szükséges, elválaszthatnak a gyerektől

A járványügyi helyzet miatt akár a szoptatás ideje alatt is elválaszthatják az anyát a gyermekétől.

Bonyolult helyzet állhat elő, ha kisgyerekes szülőket vonnak karantén alá. Bizonyos esetekben ugyanis akár egy szoptató kismamát is elválaszthatnak a csecsemőjétől. A felmerülő kérdéseket a Társaság a Szabadságjogokért próbálja megválaszolni a koronavírus-járvány kapcsán kiadott tájékoztatóban.

Védőruházatot viselő egészségügyi személyzet segít a távozni készülő vendégeknek a Tenerife nyugati partjánál lévő La Caleta üdülőhelyen 2020. február 28-án (fotó: MTI/AP/Joan Mateu)

Védőruházatot viselő egészségügyi személyzet segít a távozni készülő vendégeknek a Tenerife nyugati partjánál lévő La Caleta üdülőhelyen 2020. február 28-án (fFotó: MTI / AP / Joan Mateu)

Ebben azt írják, otthoni karantén esetén senkit nem fognak elválasztani a családtagjaitól, a kórházban ugyanakkor más lehet a helyzet. „Komoly járványügyi helyzet esetén a közegészségügyi szempontok sajnos felülírhatják az olyan alapvető jogosultságokat is, mint amilyen a kapcsolattartási jog. (…) Ráadásul már most is látszik, hogy a járvány egyik legnagyobb kihívása az, hogy a betegek túlterhelik az egészségügyi ellátórendszert. Ezért aki nem beteg, már csak azért sem vonulhat a kórházi karanténba, mert ott éppen olyanoktól venné el a helyet, akik viszont rászorulnak az ellátásra” – áll a tájékoztatóban.

A kórházban ugyanakkor az egészségügyi dolgozóknak kötelező megfelelően ellátni a gyereket. Esete válogatja, hogy 100 százalékban anyatejes babák esetén fenntartható-e a szoptatás. Ha igen, akkor a karantént fenntartó kórház felelőssége, hogy megteremtse a lehetőségét az anyatej biztonságos bejuttatására a csecsemő számára.

Ajánlások járvány idejére

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top